Gulblommigt

I detta inlägg/nyhetsbrev presenterar jag några gulblommiga växter jag gillar och som finns att köpa på Linders Superlista 2024. 
Linders Superlista hittar du här.
Och om du vill läsa tidigare nyhetsbrev kan du göra det här!

Gult är en älska/hata-färg. Själv älskar jag gult i rätt mängd, nyans och sammanhang.  Gult tillför glädje, liv och pigghet tycker jag. Piffar upp liksom. Som om solen bryter igenom molntäcket och kastar en stråle ljus på en slö plantering. 


Hemerocallis citrina, blekgul daglilja
Det här är en dagliljeart från Kina, Korea och Japan med en fin och mild ljusgul färg. Lite smalare kronblad än många andra dagliljor. Bildar meterhöga kraftiga tuvor men de smala och friskt gröna bladen gör den ändå gracil. 


Hemerocallis ’Arctic Snow’, daglilja
Ca 60 cm hög sort med riktigt ljus gul färg. Ger nästan ett vitblommigt intryck. Mycket elegant blomform.


Caltha palustris, kabbeleka
Den riktigt fuktiga ståndorten kan man pigga upp med en kabbeleka. Blommar intensivt gult i april-maj ihop med friska och glansiga blad.


Ruta graveolens, vinruta
Har man istället en torr och solig plats kan man använda vinrutan. Bladverket är blådaggigt och dekorativt.


Echinacea ’Cleopatra’
Vidare på den soliga och väldränerade växtplatsen kan man plantera Echinacea ’Cleopatra’ med sin pigga ljusgula färg i kombination med ett oranget centrum. Blommar på hög- och sensommaren med stora, tydliga blommor på stabila stjälkar. Lockar rikligt med fjärilar. Ca 60 cm hög. 


Helianthus ’Lemon Queen’
Detta är en perenn solrossort som blir ca 120-150 cm hög. Ljust gula blommor över en lång tid på sensommaren.


Oenothera biennis, nattljus
Denna tvååriga ört har en tydlig ljus gul färg i kombination med ljusgröna smala blad. På bilden ihop med Prunus maackii, näverhägg. Just denna kombination av gult och kopparfärg tycker jag blir effektfullt.


Verbascum olympicum, jättekungsljus
Bilden nedan från innergården i den fina trädgården Maryhill i Lund visar hur maffigt intryck detta stora kungsljus kan ge. Tvåårig men frösår sig vidare.


Clematis tangutica, gullklematis
En klematis som sticker ut i mängden är gullklematisen med sina citrongula eleganta knoppar och blommor. Påfallande tjocka kronblad och sen blir det vackra, silvriga, bollformiga fröställningar.


Jasminum nudiflorum, vinterjasmin
Riktigt tidigt på våren eller snarare vårvintern öppnar sig plötsligt vinterjasminens många blommor längs tydligt gröna skott. Den har ett lite märkligt växtsätt och är svår att kategorisera som klätterväxt eller buske. Man kan spaljera upp den mot en vägg men en bra lösning är också att låta den välla fram över ett murkrön eller nedför en backe.


Corylopsis spicata, skenhassel
Denna japanska buske har en gul blomning i april och eleganta, äggrunda, breda blad med fintandad sågkant. Kolla in den!


Hamamelis x intermedia ’Pallida’, eldbuske
Sorten ’Pallida’ är en av de bästa eldbuskarna. Den är lysande ljusgul och ett tydligt blickfång på vårvintern. Ursprunget är RHS Garden Wisley 1958.


Hamamelis x intermedia ’Westerstede’, eldbuske
En fin sort är ’Westerstede’ med tunna spänstiga kronblad vilket ger ett särskilt uttryck. Blommar något senare än andra eldbuskar. Ursprung Helmers 1977. Se också många andra sorter på Superlistan.


Cornus mas, körsbärskornell
Denna kraftiga buske eller mindre träd har en skir och rik blomning tidig vår. Efter eldbuskarna men före forsythior. Har man flera plantor tillsammans får man rikligt med röda, avlånga bär som är ätliga. Välj gärna några av de många namnsorterna för bra skörd.


Lindera obtusiloba, japansk feberbuske
Denna buske från Nordostasien blommar på bar kvist och får senare elegant formade blad, senare med kraftiga höstfärger.


Magnolia ’Yellow River’
De gulblommiga magnoliorna har alla en mycket behaglig mjuk gulvit ton med dragning åt grönt. En fördel är att de flesta gula blommar lite senare och undviker vårfroster. ’Yellow River’ är en kinesisk introduktion med det synonyma namnet ’Fei Huang’. Ibland förd till M. denudata (men mest troligt en hybrid mellan denudata och acuminata). En ljust gul, väldoftande blomma utvecklar sig från ett gulare knoppstadie. 
Snabbväxande men blir inte så hög utan förgrenar sig gärna flerstammigt.


Magnolia ’Butterflies’
Detta är en korsning mellan M. acuminata ’Fertile Myrtle’ och M. denudata ’Sawada’s Cream’. Blommor med 10-14 tepaler och med röda ståndare. Blomfärgen är tydligt gul om trädet är placerat i ett tillräckligt varmt läge. Börjar blomma i tidig ålder och blir ett rätt kompakt mindre träd. Framkorsad av Phil Savage i Michigan, norra USA, introducerad 1988.


Magnolia ’Yellow Lantern’
Korsning mellan M. acuminata var. subcordata och M. x soulangeana ’Alexandrina’ (’Big Pink’). Blommorna är ljust vitgula med en aning rosa vid basen. Blir pyramidala träd av rimlig storlek. Även denna sort framkorsad av Phil Savage i Michigan, norra USA på 1980-talet.


Magnolia ’Elizabeth’
Det här är verkligen en klassiker. Den första riktigt gula magnolian som togs fram 1977 av Brooklyn Botanical Garden i östra USA. Får stora, ljust gula blommor på ett stort upprättväxande träd. Blommar tidigt för att vara gul och fortfarande en odlingsvärd sort.


Koelreuteria paniculata, kinesträd
Kinesträdet är ett solälskande och riktigt torktåligt mindre träd med en spektakulär blomning av stora gula plymer mitt i sommaren. På sensommaren och hösten utvecklas luftfyllda frökapslar. Trädet blir ett snyggt takträd när de speciella bladen avtecknar sig som mönster mot himlen som bilden från Lunds botan nedan visar.


Mahonia x media ’Winter Sun’
Avslutningsvis vill jag tipsa om en av alla häftiga mahonior som finns. Lite sticksig i bladet men vintergrön och så väldigt snygg i bladformen och stilen dom sitter på i en krans runt blommorna i centrum. Ge den skyddad plats i halvskugga. 

Alla dessa och många andra intressanta växter hittar ni på Linders Superlista 2024. Det går bra att beställa fram till och med söndagen 25 feb. 2024.

Linders Superlista hittar du här.

Lämna en kommentar

  • (kommer inte visas)