Träd med vacker bark – del 2 av 2

Här fortsätter jag att tipsa om fler spännande träd med vacker bark som finns att beställa från Linders Superlista 2024.
Linders Superlista hittar du här.

Och om du vill läsa tidigare nyhetsbrev kan du göra det här! Där går det också att anmäla sig till nyhetsbrevet om du inte redan har det.


Stewartia pseudocamellia, japansk skenkamelia
Letar man vacker bark får man väl betalt om man väljer japansk skenkamelia. På köpet kommer dessutom vita blommor och härliga höstfärger. Kräver en lugn och skyddad växtplats med mullrik jord och lågt pH. Ett smycke i ett woodland. 


Tilia americana, amerikansk lind
Den amerikanska linden är liksom många andra lindarter lättodlad och robust. Stammen blir randig av mörka sprickor och mellan dessa en ljusgrå bark. En kul sak med denna art är det riktigt maffiga bladen. Särskilt om man klipper tillbaka grenar kan man på årsskotten få riktiga jätteblad. 


Toona sinensis (Cedrela), kinesisk toon (cigarrlådeträd)
Detta träd får stora sammansatta blad arrangerade i fina kransar. Snyggt som ”takträd” att gå in under. Bladen slår ut i en röd kopparton och just då är de som bäst att äta. Smakar och doftar lökaktigt och har en tydlig umamismak, används mycket i det kinesiska köket. På hösten blir bladen gula. Barken är fin med sina raka mörka barksprickor som verkligen gör stammarna randiga.


Ostrya carpinifolia, humlebok
Humleboken heter så för att fröställningarna påminner om humlens. Liksom hos humle är dessa ljusgula och kontrasterar snyggt mot det gröna bladverket. Stammen är först slät med ljusa lenticellstreck men med tiden blir humlebok-stammar alltid intressanta med mer eller mindre gropiga och skulpturala stammar. Bilden nedan från ett gammalt träd i Alnarp.


Platanus x hispanica, platan
Ett fantastiskt träd som kan bli både riktigt stort och riktigt gammalt. Barken påminner om militärkläder och kan få många nyanser och ständigt förändras. Mycket beskärningståligt om man vill skapa nån särskild form. Torktåligt och värmegynnat. 


Parrotia persica, papegojträd
Ett märkligt och oregelbundet växande träd som ibland blir en stor buske men oftast ett tidigt förgrenat träd. Perfekt klätterträd med sina horisontella grenar som dessutom har extremt hård ved vilket det engelska namnet Persian ironwood vittnar om. Barken vackert platanlikt flagnande. Höstfärgen magnifik och torktåligheten extremt god. Ett framtidsträd!
Nedersta fotot visar sorten ’Vanessa’ hemma i mitt arboretum, en sort som har en smalare krona och mer upprätta grenar.


Acer pensylvanicum, amerikansk strimlönn
Det vore naturligtvis smått kriminellt att inte nämna strimlönnarna i en sån här uppräkning. Den vitrandiga, släta stammen för tankarna till ormskinn. Den tunna barken har dålig förmåga att tåla direkt solsken och dessa träd är typiska sekundära träd som passar i en lundmiljö i skydd av andra träd. Skuggtåligheten är god och för övrigt uppskattar strimlönnarna en djup, mullrik jord där löv får falla och ligga kvar. Förutom Acer pensylvanicum finns på Linders Superlista 2024 följande arter representerade: capillipes, davidii, conspicum och tegmentosum. Och väljer man conspicum får man en rosaröd stambark med vita streck.


Pterocarya rhoifolia, japansk vingnöt
Bilderna nedan är från Japandalen i Göteborgs fantastiska botaniska trädgård. Det är en riktig bjässe till exemplar och den charmiga ljusa och grunt flagiga och sprickiga barken är tydlig. Men innan dess är stammen istället påfallande slät länge. Japansk vingnöt får till skillnad från den vanligare kaukasiska vingnöten, P. fraxinifolia, inte massa rotskott. Tummen upp för det! Snabbväxande liksom alla vingnötsarter. Uppskattar fukttillgång och rik jord men har också en bra kapacitet att skicka ned pålröter och hitta grundvatten.


Fagus sylvatica, bok
Vanlig bok tycker jag har en fantastiskt fin bark. Den är askgrå och förblir slät genom hela livslängden. Stammen kan bli en aning åsig och skulpturalt vågig.


Carpinus betulus, avenbok
Avenbok, som för övrigt inte är släkt med bok utan med björk och al, kan få väldigt intressanta stammar. Den relativt släta barken brukar alltid bli åsig och det liknar muskler som löper utmed stammen. Ibland kan stambasen bli så som på bilden nedan från Alnarpsparken.


Corylus colurna, turkisk trädhassel
Denna trädformiga hasselart bildar vanligtvis ett toppigt och rakstammigt träd med en genomgående stam. Med tiden kan den utveckla mycket kraftiga grenar som kan gå rakt horisontellt ut från stammen och som på bilden längst ned från Lunds botan få en form som en balk på högkant. Barken ljust beigefärgad, aningen korkaktig och jämt uppsprucken i ett flagigt rutnätsmönster.


Metasequoia glyptostroboides, kinesisk sekvoja
Detta unika barrträd fäller sina barr varje höst och får om våren nya fräscht ljusgröna barr. Stammarna är mycket karaktäristiska med en kanelbrun färg och ibland säregna åsar och gropar. Barken flagnar i långa kvarsittande barkremsor.


Pinus jeffreyi, jeffreytall
Denna liksom nästa art nedan, P. ponderosa, har tre barr i varje knipper. Det är långa barr och dom sitter i toalettborstliknande knippen. Bägge arterna växer i västra Nordamerika, jeffreyi mest i Kalifornien medan ponderosa även går in i många närliggande stater inåt landet samt upp i Kanada. Båda blir maffiga träd och just denna, jeffreytallen, får riktigt stora kottar, 10-20 cm.


Pinus ponderosa, gultall
Det svenska namnet gultall syftar på de lite mer gyllenbruna, nästan gulaktiga nyanserna i stambarken. Jefferytallen mer av grå bark med mindre flagor.
Bägge dessa tallar ger ett väldigt maffigt intryck, både som unga med sina stora barr och som gamla med höga stammar.


Pinus nigra, svarttall
Svarttallen har en ljusgrå till svartaktig bark, ofta mixat i spännande mönster. Barren är rätt stora, mörkgröna och sitter två och två. Först har svarttallen en konformig krona med med tiden växlar den helt över och bildar skärmlika höga kronor. Om trädet tidigt delar sig i flera stammar kan det bli säregna och häftiga breda träd också. Riktigt grovt och kraftfullt kroppsspråk på denna bodybuilder!


Pinus sylvestris, tall
Vanlig fura, finns det nån vackrare bark egentligen? Placera med fördel så att kvällssolen kan stråla in på den röda barken i trädets övre del.

Detta och mycket annat hittar du på Linders Superlista 2024.
Linders Superlista hittar du här.

Lämna en kommentar

  • (kommer inte visas)