Kiviks Esperöds Arboretum

Söndagen den 9 sept var det årsmöte i den ideella föreningen som vårdar Kiviks Esperöds Arboretum. Vi fick lyssna till en mycket intressant föreläsning av Erland Ejder som berättade om sitt arbete med att kartlägga och introducera den kinesiska magnoliaarten Magnolia sprengerii.

Här visar Erland ett urval av alla de intressanta individer av Magnolia sprengerii som han tillsammans med kinesiska och svenska kollegor hittat i Kinas natur. Ett fantastiskt roligt och banbrytande arbete för denna tidigare ganska oanvända art.

Sen gick vi en sväng i arboretet och här blommade ännu Magnolia sieboldii, buskmagnolia med sina hängande väldoftande kritvita blommor.


Och inte många meter därifrån växer frodigt ett kinesiskt tulpanträd, Liriodendron chinense, med sina magiskt utsnidade bladunderverk.


En tur via arboretets gamla grovis är också relativt obligatoriskt. Det är en maffig ihålig ek som just fått en trädspång och plattform byggd för att inte bli alltför trampad på tårna.


Vidare kommer vi till ett ganska ungt exemplar av den mycket väldesignade Aesculus chinensis var. wilsonii som är en kinesisk hästkastanj med distinkta mönsterbildande bladrosetter.


Och väl inne på bladsilhuetterna kan jag också presentera en annan stilbildare. Nämligen Pterocarya x rhederiana, hybridvingnöt, som tävlar mot vilket Marimekko-mönster som helst.

Vid de nygrävda dammarna står denna al som jag samlat på den koreanska ön Ullung-do 1999. De har vuxit väldans fort och fått jätteblad. Närmast kan väl detta beskrivas som Alnus maximowiczii, bredbladig al, men kanske är detta en mer trädformig typ el. ev. en underart. Har nu andra generationen på tillväxt i mitt växthus. Ingen vill dock köpa detta monster så det blir nog en lite grupp av denna superal i mitt egna Linderslunds arboretum om nått år.


På samma resa 1999 samlade jag också denna silverbuske, Eleagnus sp., på denna koreanska ön Cheju-do. Men vet ännu inte vilken art den tillhör trots viss efterforskning. Spännande!


Avslutningsvis en bild på favoritträdet Phellodendron amurense, sibiriskt korkträd.

Kommentarer

Det finns 2 kommentarer till “Kiviks Esperöds Arboretum”

 1. gmbskane

  Hur många Alnus maximowiczii har du. Vi vill ha dem i Eslöv. Har satt tidigare. En underbar al. Kommer att göra första nerskärningen nu eftersom jag använt dem som amvegetation.

  Med vänliga hälsningar/Best Regards

  Allan Lickander

  Trädgårdsingenjör SBR

  Tänk på miljön – skriv bara ut det du behöver!

  Svara på kommentaren
 2. Bertil Larsson

  Fina bilder och intressant text till. Jag och min bror Rune Larsson med fru Karin var hos er ifjol våras. Det var väldigt trevligt. Kanske blir något mer besök. Intressant med lite ovanliga träd och buskar.

  Svara på kommentaren

Lämna en kommentar

 • (kommer inte visas)