Regionala skönheter

I detta blogginlägg/nyhetsbrev vill jag lyfta fram några inhemska växter som är odlingsvärda och som finns att köpa på Linders Superlista 2024. 
Linders Superlista hittar du här.
Och om du vill läsa tidigare nyhetsbrev kan du göra det här!

Vid gestaltning av växtmiljöer med prydnadsväxter är det ibland lätt att råka förbigå många inhemska växter som kan vara användbara. För att gynna alla de organismer som genom evolutionen har bildat starka band och beroenden av våra inhemska växter är det bra om vi blir bättre på att använda dessa. Men det behöver inte alltid var inhemska arter i betydelsen inom Sveriges nationsgränser. Kanske är det bättre att tala om lokala eller regionala växter eftersom det i Skåne är närmre till Danmark och Tyskland än till norra Sverige.

Och jag ser inte att vi behöver begränsa oss till att bara använda inhemskt växtmaterial eftersom vi ändå är på väg mot en “världsflora” hur vi än gör. En framtida värld då alla de arter som klimatmässigt kan växa på en viss plats troligen kommer göra det. En rik mångfald av växtarter från hela världen i våra trädgårdar är så mycket bättre än monokulturer såsom enhetliga granskogar eller stora vetefält. Men i detta nyhetsbrev nämner jag några av alla de fina lokala växter vi kan odla.


Crambe maritima, strandkål
Detta är en riktig kustväxt som tål salt och blåst. Men den är också torktålig och något du kan använda i din soliga sand- eller stäpplantering. Blomningen är vit och de tjocka, vaxartade, blåaktiga bladen och stjälkarna är ätliga. Man kan bleka och påskynda vårskotten genom att sätta hinkar över. På superlistan finns den i tre olika storlekar och också som två olika namnsorter.


Armeria maritima, trift
Om vi fortsätter på strandtemat har vi trift som är en salttålig liten perenn som man kan använda som marktäckande växt på soliga och torra platser. Perfekt om du har en remsa mot gatan som saltas hårt t.ex. Som ren art är den rosafärgad men det finns många namnsorter på listan, bl.a. vitblommig.


Antennaria dioica ‘Rubra’, kattfot (rödblommig)
Kattfoten är också en låg och mycket torktålig perenn. Bildar vackra gråaktiga mattor av utlöpare och gulliga skedformiga blad. Som ren art är den vitblommig men det är vanligare att man planterar rödblommiga. Några sorter finns på listan. På bilderna nedan är den mästerligt kombinerad med den silvrigare Artemisia ludoviciana ‘Silver Queen’ i Ulla Molins trädgård i Höganäs. 


Pulsatilla vulgaris, backsippa
Denna pälsklädda skönhet ger verkligen ett unikt intryck. Återfinns på soliga backar i torra lägen. Blommar mycket tidigt om våren och därför en viktig nektarkälla för vårvakna pollinatörer. Fröställningarna också mycket dekorativa, likt fluffiga bollar. Ett tiotal sorter att välja på.


Filipendula vulgaris, brudbröd
Detta släkte är mest känt för sina fuktälskande arter som t.ex. älggräset, F. ulmaria. Men just brudbrödet är istället knutet till torrare, ofta kalkhaltiga marker. Går bra att odla i normal “trädgårdsjord”. Den är också en av de mindre i släktet och blir bara 20-50 cm. Dom friskt gröna och flikiga bladen bildar en tuva på marken och några blad följer med upp på den kraftiga blomstjälken som bär upp den rätt fylliga vita vippan.


Leymus arenarius, strandråg
Och för att avsluta sviten av torktåliga arter har vi här ett robust gräs, minst sagt. Växer längs kusten och binder sanddynor på många ställen. Sprider sig i sidled med utlöpare och man får tänka till lite hur man använder det så det inte äter upp andra växter. Men jag gillar det och har planterat det i en stenmjölshög på vår grusyta ihop med mycket annat som ni ser på bilderna nedan. Det är sorten ‘Blue Dune’ jag använt som har betydligt blåare blad. I mitt fall har jag planterat dom med kruka och allt för att mildra deras framfart. Den blå bladfärgen är rolig att kombinera med andra växter och på sista bilden ser ni den ihop med blodtopp.


Sanguisorba officinalis, blodtopp
Denna högvuxna perenn är en riktig favorit. Dom knapplika, mörkröda blomställningarna är rätt unika och gör att man snabbt känner igen denna växt. Molnet av knappar kan lätt vara lite svajigt och falla ut åt sidan så det är smart att bädda in denna perenn i mitten av en rabatt ihop med gräs och andra stora perenner. Uppskattar lite fuktigare jord och rötterna är kraftiga morotslika, vita pålrötter som söker fukten på djupet. På bilden i kombination med Molinia arundinacea, jättetåtel och som bakgrund den gyllengula Deschampsia cespitosa, tuvtåtel.


Deschampsia cespitosa, tuvtåtel
Det charmiga med detta gräs är dess gyllene, halmgula färg som det antar rätt tidigt på sommaren. Med många plantor ihop får man en skir känsla och ett slags fluffigt moln som landar och bildar både för- och bakgrund till alla blommande perenner som den är perfekt att kombinera med. Detta är ett tuvbildande gräs vilket innebär att man kan plantera perenner i luckorna mellan tuvorna utan att perennerna blir utkonkurrerade. Har man bara den rena arten får man snart fröplantor (vilket kan bli för mycket ibland) men om man väljer en namnsort och håller sig till bara en sådan namnsort kan man undvika rik frösättning.
På första bilden nedan ihop med bolltistel och på nästa foto en självsådd tuva som fungerat som en slags fotpall några år nu under vårt fikabord.


Inula ensifolia, svärdkrissla
En rätt kompakt perenn där många raka stjälkar tillsammans bildar en ca 30 cm hög kuddliknande rugge. Bladen är smala och strålar ut åt alla håll. Ensifolia betyder “med svärdlika blad”. Blomningen sker i juli-september och en solig och inte alltför torr plats rekommenderas.


Leucanthemum vulgare, prästkrage
Somrig klassiker som vi inkluderade när vi beställde en fröblandning till en experimentäng här hemma. Går bra att så men kan på Superlistan beställas i kruka om man inte har så stora ytor eller som man behöver nått att starta med. Finns också många namnsorter på listan med lite olika utseenden. Fotot nedan taget 2008-06-05


Cichorium intybus, cikoria
Två år senare och vår experimentäng har ett cikoriaår. Första växtsäsongen efter sådd fyldes ytan av cikorians låga bladrosetter. Jag trodde först att det var ett enormt uppslag av maskros för dom är väldigt lika i det stadiet. Sen andra året kom en maffig blå blomning när cikorian gick upp i blom. Sen har ängen växlat och dominerats av olika arter men på bilden nedan är cikorian åter i övertag. Cikorian blommar mest på morgon så bäst för den morgonpigge. Fotot taget 2010-07-12 kl. 8.26


Silene dioica, rödblära
Här har det förflutit ytterligare fyra år och en majdag kan man här i förgrunden se den fina rödbläran blomma. Blommar med lilarosa blommor från senvåren och en bra bit in i sommaren. Främst pollinerad av dagfjärilar men är också intressant för nattfjärilar, humlor och vissa flugor. Foto 2014-05-29


Aquilegia vulgaris, akleja
Välkänd skönhet som förutom blomningen också har ett starkt kort i sitt vackra blådaggiga bladverk som dyker upp väldigt tidigt på våren. Rik på blomfärg och form. Bilden med ett hopplock av blommor nedan visar på vad man kan få om man beställer “frökälla Linderslund” från listan.


Allium schoenoprasum, gräslök
Lika folkkär som aklejan är väl gräslöken med sin milda löksmak i blad och blommor. Också snygg som prydnadsperenn och snittblomma. När den är överblommad kan du klippa ned den för återblomning och nya fräscha blad. Kan också vara bra att gräva upp och dela då och då. Till slut kan du få stora fält. Jag tycker den blir väldigt fin kombinerad med aklejan. Finns också vitblommig gräslök på listan. 


Geranium sanguineum ‘Album’, vitblommig blodnäva
Med blad likt en flikig lönn och tydliga uppåtvända blommar är blodnävan en riktig prydnad. Hör till de rätt få perenner med fina röda höstfärger. Bildar kuddformiga tuvor och på mager och torr mark kan den bli mattbildande. Finns också ca 25 andra sortnamn av arten på listan.


Myosotis scorpioides, förgätmigej
Jag skall också komma ihåg att nämna denna fina ört. I de tidiga skedet av Linderslunds Arboretum fanns mycket bar jord att fylla. Jag planterade ut några plantor av förgätmigej och de spred sig sedan med frö och bildade lite av en blå matta under alla nyplanterade träd. Men den är kortlivad och behöver få möjlighet att frösprida sig till nya lediga platser. Så den gynnas av att man gräver och rumstrerar om i jorden.


Digitalis purpurea, fingerborgsblomma
Liksom föregående har denna växt ett fint och passande svenskt namn. Fingerborgsblommor är tvååriga och bildar första året en kraftig bladrosett med stora blad. Andra året skjuter en hög blomstängel upp och med början nedifrån öppnar sig fingerborgslika trattar vari en och annan insekt har sitt regnskydd och natthärbärge. Fotona nedan är ifrån samma ställe i arboretet som de med förgätmigejen och nu har successionen gått vidare och många fingerblomsblommor har spridigt sig i både den vita och rosa formen. Tänk på att denna växt är giftig och inget för oss människor att äta!


Campanula persicifolia ‘Alba’, vitblommig storklocka
Den vanliga arten är blåaktigt lila och fin men jag gillar denna snövita sort. Det är verkligen stora klockor som lyser upp och den funkar väl även i halvskuggiga lägen. De smala bladen är aktiva under stor del av vinterhalvåret och är ätliga.


Galium odoratum, myskmadra
Slutligen har de första delarna av Linderslunds Arboretum nu blivit uppväxta och täta. På den skuggade marken stortrivs nu myskmadra, bildar mattor och bidrar estetiskt med både snyggt kransbildande smala blad och en fin vit blomning. Blommorna är rika på både pollen och nektar, uppskattat av bin, fjärilar och blomflugor.



Alla dessa och många andra intressanta växter hittar ni på Linders Superlista 2024. Det går bra att beställa fram till och med söndagen 25 feb. 2024.
Linders Superlista hittar du här.




Lämna en kommentar

  • (kommer inte visas)