Gulblommigt

Lämna en kommentar

I detta inlägg/nyhetsbrev presenterar jag några gulblommiga växter jag gillar och som finns att köpa på Linders Superlista 2024. 
Linders Superlista hittar du här.
Och om du vill läsa tidigare nyhetsbrev kan du göra det här!

Gult är en älska/hata-färg. Själv älskar jag gult i rätt mängd, nyans och sammanhang.  Gult tillför glädje, liv och pigghet tycker jag. Piffar upp liksom. Som om solen bryter igenom molntäcket och kastar en stråle ljus på en slö plantering. 


Hemerocallis citrina, blekgul daglilja
Det här är en dagliljeart från Kina, Korea och Japan med en fin och mild ljusgul färg. Lite smalare kronblad än många andra dagliljor. Bildar meterhöga kraftiga tuvor men de smala och friskt gröna bladen gör den ändå gracil. 


Hemerocallis ’Arctic Snow’, daglilja
Ca 60 cm hög sort med riktigt ljus gul färg. Ger nästan ett vitblommigt intryck. Mycket elegant blomform.


Caltha palustris, kabbeleka
Den riktigt fuktiga ståndorten kan man pigga upp med en kabbeleka. Blommar intensivt gult i april-maj ihop med friska och glansiga blad.


Ruta graveolens, vinruta
Har man istället en torr och solig plats kan man använda vinrutan. Bladverket är blådaggigt och dekorativt.


Echinacea ’Cleopatra’
Vidare på den soliga och väldränerade växtplatsen kan man plantera Echinacea ’Cleopatra’ med sin pigga ljusgula färg i kombination med ett oranget centrum. Blommar på hög- och sensommaren med stora, tydliga blommor på stabila stjälkar. Lockar rikligt med fjärilar. Ca 60 cm hög. 


Helianthus ’Lemon Queen’
Detta är en perenn solrossort som blir ca 120-150 cm hög. Ljust gula blommor över en lång tid på sensommaren.


Oenothera biennis, nattljus
Denna tvååriga ört har en tydlig ljus gul färg i kombination med ljusgröna smala blad. På bilden ihop med Prunus maackii, näverhägg. Just denna kombination av gult och kopparfärg tycker jag blir effektfullt.


Verbascum olympicum, jättekungsljus
Bilden nedan från innergården i den fina trädgården Maryhill i Lund visar hur maffigt intryck detta stora kungsljus kan ge. Tvåårig men frösår sig vidare.


Clematis tangutica, gullklematis
En klematis som sticker ut i mängden är gullklematisen med sina citrongula eleganta knoppar och blommor. Påfallande tjocka kronblad och sen blir det vackra, silvriga, bollformiga fröställningar.


Jasminum nudiflorum, vinterjasmin
Riktigt tidigt på våren eller snarare vårvintern öppnar sig plötsligt vinterjasminens många blommor längs tydligt gröna skott. Den har ett lite märkligt växtsätt och är svår att kategorisera som klätterväxt eller buske. Man kan spaljera upp den mot en vägg men en bra lösning är också att låta den välla fram över ett murkrön eller nedför en backe.


Corylopsis spicata, skenhassel
Denna japanska buske har en gul blomning i april och eleganta, äggrunda, breda blad med fintandad sågkant. Kolla in den!


Hamamelis x intermedia ’Pallida’, eldbuske
Sorten ’Pallida’ är en av de bästa eldbuskarna. Den är lysande ljusgul och ett tydligt blickfång på vårvintern. Ursprunget är RHS Garden Wisley 1958.


Hamamelis x intermedia ’Westerstede’, eldbuske
En fin sort är ’Westerstede’ med tunna spänstiga kronblad vilket ger ett särskilt uttryck. Blommar något senare än andra eldbuskar. Ursprung Helmers 1977. Se också många andra sorter på Superlistan.


Cornus mas, körsbärskornell
Denna kraftiga buske eller mindre träd har en skir och rik blomning tidig vår. Efter eldbuskarna men före forsythior. Har man flera plantor tillsammans får man rikligt med röda, avlånga bär som är ätliga. Välj gärna några av de många namnsorterna för bra skörd.


Lindera obtusiloba, japansk feberbuske
Denna buske från Nordostasien blommar på bar kvist och får senare elegant formade blad, senare med kraftiga höstfärger.


Magnolia ’Yellow River’
De gulblommiga magnoliorna har alla en mycket behaglig mjuk gulvit ton med dragning åt grönt. En fördel är att de flesta gula blommar lite senare och undviker vårfroster. ’Yellow River’ är en kinesisk introduktion med det synonyma namnet ’Fei Huang’. Ibland förd till M. denudata (men mest troligt en hybrid mellan denudata och acuminata). En ljust gul, väldoftande blomma utvecklar sig från ett gulare knoppstadie. 
Snabbväxande men blir inte så hög utan förgrenar sig gärna flerstammigt.


Magnolia ’Butterflies’
Detta är en korsning mellan M. acuminata ’Fertile Myrtle’ och M. denudata ’Sawada’s Cream’. Blommor med 10-14 tepaler och med röda ståndare. Blomfärgen är tydligt gul om trädet är placerat i ett tillräckligt varmt läge. Börjar blomma i tidig ålder och blir ett rätt kompakt mindre träd. Framkorsad av Phil Savage i Michigan, norra USA, introducerad 1988.


Magnolia ’Yellow Lantern’
Korsning mellan M. acuminata var. subcordata och M. x soulangeana ’Alexandrina’ (’Big Pink’). Blommorna är ljust vitgula med en aning rosa vid basen. Blir pyramidala träd av rimlig storlek. Även denna sort framkorsad av Phil Savage i Michigan, norra USA på 1980-talet.


Magnolia ’Elizabeth’
Det här är verkligen en klassiker. Den första riktigt gula magnolian som togs fram 1977 av Brooklyn Botanical Garden i östra USA. Får stora, ljust gula blommor på ett stort upprättväxande träd. Blommar tidigt för att vara gul och fortfarande en odlingsvärd sort.


Koelreuteria paniculata, kinesträd
Kinesträdet är ett solälskande och riktigt torktåligt mindre träd med en spektakulär blomning av stora gula plymer mitt i sommaren. På sensommaren och hösten utvecklas luftfyllda frökapslar. Trädet blir ett snyggt takträd när de speciella bladen avtecknar sig som mönster mot himlen som bilden från Lunds botan nedan visar.


Mahonia x media ’Winter Sun’
Avslutningsvis vill jag tipsa om en av alla häftiga mahonior som finns. Lite sticksig i bladet men vintergrön och så väldigt snygg i bladformen och stilen dom sitter på i en krans runt blommorna i centrum. Ge den skyddad plats i halvskugga. 

Alla dessa och många andra intressanta växter hittar ni på Linders Superlista 2024. Det går bra att beställa fram till och med söndagen 25 feb. 2024.

Linders Superlista hittar du här.

Vitblommigt

Lämna en kommentar

Här vill jag tipsa om några fina vitblommiga växter som finns att köpa på Linders Superlista 2024. 
Linders Superlista hittar du här.
Och om du vill läsa tidigare nyhetsbrev kan du göra det här!

Växter som blommar i vitt ger en friskhet och en sval känsla till en trädgård. Lite av renhet och ordning också. Och konstigt nog tycker jag också vitt ger både pigghet och lugn. Men kanske allra mest effektfullt är vitt i skymningsljus. Gärna en fullmånekväll. 


Galanthus nivalis, snödroppe
När snön smälter på vårvintern förvandlas den till avlånga droppar. Det är snödropparna.


Leucojum aestivum ’Gravety Giant’, sommarsnöklocka
Senare på våren blommar denna fina lökväxt. Den är högre än snödroppen och har mer av breda klockor till blommor. ’Gravety Giant’ är en robust och lite mer storblommig snöklocka. Namnet efter det engelska godset Gravety Manor där den kände trädgårdsmannen och författaren William Robinson bodde. Som ni ser har denna sort tydliga gröngula fläckar på kronbladens spetsar. Trots det svenska namnet blommar den på våren om än sent på våren. Fotot nedan taget på Alnarp 20 april 2017.


Hosta plantaginea ’Grandiflora’, doftfunkia
En klart annorlunda funkia. Blommar vitt, doftar gott och har ett ljusgrönt blad. Kanonväxt!


Hosta sieboldiana ’Elegans’, daggfunkia
Också verkligen en favoritfunkia. Riktigt stora blad med mycket textur och en närmast magisk daggig färg.


Philadelphus delavayi ’Harry Smith’
Harry var en Uppsala-professor som resta några gånger till Kina runt 1930-talet. Han samlade mycket växter och en del av dom har tack vare hans försorg nått ut till våra trädgårdar. Några vitfruktiga rönnar t.ex. Här är en snygg doftschersmin där de chokladfärgade foderbladen avtecknar sig fint mot det vita. Räddade den vidare från Rune Bengtsson gamla trädgård.


Clematis ’Mevrouw Le Coultre’
Tänk er denna en fullmånekväll!


Clematis montana ’Alba’, bergsklematis
Det är vanligare att hitta många sorter av lilafärgade bergsklematis men jag tycker den vita är väldigt charmig.


Magnolia x soulangeana ’Lennei Alba’, praktmagnolia
Mycket elegant blomform har denna sort av praktmagnolian. Därför har den ofta använts som förälder vid hybridisering. Men jättefin som den är. Fyller detta stora buskträd i maj.


Paeonia lactiflora ’Festiva Maxima’
Denna storblommiga doftpion har verkligen innehållsrika blomknoppar. Nästan helt vit men med en viss polka-gris-touche när den öppnat sig. Stark doft och en bra snittblomma.


Paeonia lactiflora ’White Wings’
Elegant och öppet anemonliknande blommor. Röda pistillmärken en extra finess liksom de mörkröda bladstjälkarna. Från Hoogendoorn 1949.


Cornus kousa, koreansk blomsterkornell
Ett buskträd som har det mesta man kan kräva av en prydnadsväxt. Fina blad, fina blommor som påminnner om bladen, fin höstfärg och en fin flagig stambark. De fyra vita högbladen omger den egentliga blomman som är en grönaktig boll i centrum som sedan utvecklas till en ätlig rund frukt på långt skaft.


Cornus kousa var. chinensis, kinesisk blomsterkornell
Denna underart är mycket lik föregående men de fyra foderbladen är här bredare och rundare.


Luzula nivea, silverfryle
Ett unikt gräs där blomningen är tydligt vit och särskilt effektfullt i skuggiga lägen där detta gräs också trivs bra.


Thalictrum delavayi ’Splendide White’
Söt perenn med eleganta och kritvita, lite svävande moln av fyrtaliga klockor. Även bladverket är elegant i både färg och form.


Verbascum chaixii ‘Album’, vit franskt kungsljus
Tvåårig ört som passar in fint i många sammanhang. De spirformade blomställningarna blommar länge och kontrasterar i sin form till mycket annat.


Anemone x hybrida ’Andrea Atkinson’,
vit höstanemon
Avslutningsvis en höstanemon. Perfekt att plantera på våren så de hinner rota sig innan första vintern. ’Andrea Atkinson’ är en pålitligare sort än den kanske mer kända ’Honorine Jobert’.


Alla dessa och många andra intressanta växter hittar ni på Linders Superlista 2024. Det går bra att beställa fram till och med söndagen 25 feb. 2024.
Linders Superlista hittar du här.

Regionala skönheter

Lämna en kommentar

I detta blogginlägg/nyhetsbrev vill jag lyfta fram några inhemska växter som är odlingsvärda och som finns att köpa på Linders Superlista 2024. 
Linders Superlista hittar du här.
Och om du vill läsa tidigare nyhetsbrev kan du göra det här!

Vid gestaltning av växtmiljöer med prydnadsväxter är det ibland lätt att råka förbigå många inhemska växter som kan vara användbara. För att gynna alla de organismer som genom evolutionen har bildat starka band och beroenden av våra inhemska växter är det bra om vi blir bättre på att använda dessa. Men det behöver inte alltid var inhemska arter i betydelsen inom Sveriges nationsgränser. Kanske är det bättre att tala om lokala eller regionala växter eftersom det i Skåne är närmre till Danmark och Tyskland än till norra Sverige.

Och jag ser inte att vi behöver begränsa oss till att bara använda inhemskt växtmaterial eftersom vi ändå är på väg mot en “världsflora” hur vi än gör. En framtida värld då alla de arter som klimatmässigt kan växa på en viss plats troligen kommer göra det. En rik mångfald av växtarter från hela världen i våra trädgårdar är så mycket bättre än monokulturer såsom enhetliga granskogar eller stora vetefält. Men i detta nyhetsbrev nämner jag några av alla de fina lokala växter vi kan odla.


Crambe maritima, strandkål
Detta är en riktig kustväxt som tål salt och blåst. Men den är också torktålig och något du kan använda i din soliga sand- eller stäpplantering. Blomningen är vit och de tjocka, vaxartade, blåaktiga bladen och stjälkarna är ätliga. Man kan bleka och påskynda vårskotten genom att sätta hinkar över. På superlistan finns den i tre olika storlekar och också som två olika namnsorter.


Armeria maritima, trift
Om vi fortsätter på strandtemat har vi trift som är en salttålig liten perenn som man kan använda som marktäckande växt på soliga och torra platser. Perfekt om du har en remsa mot gatan som saltas hårt t.ex. Som ren art är den rosafärgad men det finns många namnsorter på listan, bl.a. vitblommig.


Antennaria dioica ‘Rubra’, kattfot (rödblommig)
Kattfoten är också en låg och mycket torktålig perenn. Bildar vackra gråaktiga mattor av utlöpare och gulliga skedformiga blad. Som ren art är den vitblommig men det är vanligare att man planterar rödblommiga. Några sorter finns på listan. På bilderna nedan är den mästerligt kombinerad med den silvrigare Artemisia ludoviciana ‘Silver Queen’ i Ulla Molins trädgård i Höganäs. 


Pulsatilla vulgaris, backsippa
Denna pälsklädda skönhet ger verkligen ett unikt intryck. Återfinns på soliga backar i torra lägen. Blommar mycket tidigt om våren och därför en viktig nektarkälla för vårvakna pollinatörer. Fröställningarna också mycket dekorativa, likt fluffiga bollar. Ett tiotal sorter att välja på.


Filipendula vulgaris, brudbröd
Detta släkte är mest känt för sina fuktälskande arter som t.ex. älggräset, F. ulmaria. Men just brudbrödet är istället knutet till torrare, ofta kalkhaltiga marker. Går bra att odla i normal “trädgårdsjord”. Den är också en av de mindre i släktet och blir bara 20-50 cm. Dom friskt gröna och flikiga bladen bildar en tuva på marken och några blad följer med upp på den kraftiga blomstjälken som bär upp den rätt fylliga vita vippan.


Leymus arenarius, strandråg
Och för att avsluta sviten av torktåliga arter har vi här ett robust gräs, minst sagt. Växer längs kusten och binder sanddynor på många ställen. Sprider sig i sidled med utlöpare och man får tänka till lite hur man använder det så det inte äter upp andra växter. Men jag gillar det och har planterat det i en stenmjölshög på vår grusyta ihop med mycket annat som ni ser på bilderna nedan. Det är sorten ‘Blue Dune’ jag använt som har betydligt blåare blad. I mitt fall har jag planterat dom med kruka och allt för att mildra deras framfart. Den blå bladfärgen är rolig att kombinera med andra växter och på sista bilden ser ni den ihop med blodtopp.


Sanguisorba officinalis, blodtopp
Denna högvuxna perenn är en riktig favorit. Dom knapplika, mörkröda blomställningarna är rätt unika och gör att man snabbt känner igen denna växt. Molnet av knappar kan lätt vara lite svajigt och falla ut åt sidan så det är smart att bädda in denna perenn i mitten av en rabatt ihop med gräs och andra stora perenner. Uppskattar lite fuktigare jord och rötterna är kraftiga morotslika, vita pålrötter som söker fukten på djupet. På bilden i kombination med Molinia arundinacea, jättetåtel och som bakgrund den gyllengula Deschampsia cespitosa, tuvtåtel.


Deschampsia cespitosa, tuvtåtel
Det charmiga med detta gräs är dess gyllene, halmgula färg som det antar rätt tidigt på sommaren. Med många plantor ihop får man en skir känsla och ett slags fluffigt moln som landar och bildar både för- och bakgrund till alla blommande perenner som den är perfekt att kombinera med. Detta är ett tuvbildande gräs vilket innebär att man kan plantera perenner i luckorna mellan tuvorna utan att perennerna blir utkonkurrerade. Har man bara den rena arten får man snart fröplantor (vilket kan bli för mycket ibland) men om man väljer en namnsort och håller sig till bara en sådan namnsort kan man undvika rik frösättning.
På första bilden nedan ihop med bolltistel och på nästa foto en självsådd tuva som fungerat som en slags fotpall några år nu under vårt fikabord.


Inula ensifolia, svärdkrissla
En rätt kompakt perenn där många raka stjälkar tillsammans bildar en ca 30 cm hög kuddliknande rugge. Bladen är smala och strålar ut åt alla håll. Ensifolia betyder “med svärdlika blad”. Blomningen sker i juli-september och en solig och inte alltför torr plats rekommenderas.


Leucanthemum vulgare, prästkrage
Somrig klassiker som vi inkluderade när vi beställde en fröblandning till en experimentäng här hemma. Går bra att så men kan på Superlistan beställas i kruka om man inte har så stora ytor eller som man behöver nått att starta med. Finns också många namnsorter på listan med lite olika utseenden. Fotot nedan taget 2008-06-05


Cichorium intybus, cikoria
Två år senare och vår experimentäng har ett cikoriaår. Första växtsäsongen efter sådd fyldes ytan av cikorians låga bladrosetter. Jag trodde först att det var ett enormt uppslag av maskros för dom är väldigt lika i det stadiet. Sen andra året kom en maffig blå blomning när cikorian gick upp i blom. Sen har ängen växlat och dominerats av olika arter men på bilden nedan är cikorian åter i övertag. Cikorian blommar mest på morgon så bäst för den morgonpigge. Fotot taget 2010-07-12 kl. 8.26


Silene dioica, rödblära
Här har det förflutit ytterligare fyra år och en majdag kan man här i förgrunden se den fina rödbläran blomma. Blommar med lilarosa blommor från senvåren och en bra bit in i sommaren. Främst pollinerad av dagfjärilar men är också intressant för nattfjärilar, humlor och vissa flugor. Foto 2014-05-29


Aquilegia vulgaris, akleja
Välkänd skönhet som förutom blomningen också har ett starkt kort i sitt vackra blådaggiga bladverk som dyker upp väldigt tidigt på våren. Rik på blomfärg och form. Bilden med ett hopplock av blommor nedan visar på vad man kan få om man beställer “frökälla Linderslund” från listan.


Allium schoenoprasum, gräslök
Lika folkkär som aklejan är väl gräslöken med sin milda löksmak i blad och blommor. Också snygg som prydnadsperenn och snittblomma. När den är överblommad kan du klippa ned den för återblomning och nya fräscha blad. Kan också vara bra att gräva upp och dela då och då. Till slut kan du få stora fält. Jag tycker den blir väldigt fin kombinerad med aklejan. Finns också vitblommig gräslök på listan. 


Geranium sanguineum ‘Album’, vitblommig blodnäva
Med blad likt en flikig lönn och tydliga uppåtvända blommar är blodnävan en riktig prydnad. Hör till de rätt få perenner med fina röda höstfärger. Bildar kuddformiga tuvor och på mager och torr mark kan den bli mattbildande. Finns också ca 25 andra sortnamn av arten på listan.


Myosotis scorpioides, förgätmigej
Jag skall också komma ihåg att nämna denna fina ört. I de tidiga skedet av Linderslunds Arboretum fanns mycket bar jord att fylla. Jag planterade ut några plantor av förgätmigej och de spred sig sedan med frö och bildade lite av en blå matta under alla nyplanterade träd. Men den är kortlivad och behöver få möjlighet att frösprida sig till nya lediga platser. Så den gynnas av att man gräver och rumstrerar om i jorden.


Digitalis purpurea, fingerborgsblomma
Liksom föregående har denna växt ett fint och passande svenskt namn. Fingerborgsblommor är tvååriga och bildar första året en kraftig bladrosett med stora blad. Andra året skjuter en hög blomstängel upp och med början nedifrån öppnar sig fingerborgslika trattar vari en och annan insekt har sitt regnskydd och natthärbärge. Fotona nedan är ifrån samma ställe i arboretet som de med förgätmigejen och nu har successionen gått vidare och många fingerblomsblommor har spridigt sig i både den vita och rosa formen. Tänk på att denna växt är giftig och inget för oss människor att äta!


Campanula persicifolia ‘Alba’, vitblommig storklocka
Den vanliga arten är blåaktigt lila och fin men jag gillar denna snövita sort. Det är verkligen stora klockor som lyser upp och den funkar väl även i halvskuggiga lägen. De smala bladen är aktiva under stor del av vinterhalvåret och är ätliga.


Galium odoratum, myskmadra
Slutligen har de första delarna av Linderslunds Arboretum nu blivit uppväxta och täta. På den skuggade marken stortrivs nu myskmadra, bildar mattor och bidrar estetiskt med både snyggt kransbildande smala blad och en fin vit blomning. Blommorna är rika på både pollen och nektar, uppskattat av bin, fjärilar och blomflugor.



Alla dessa och många andra intressanta växter hittar ni på Linders Superlista 2024. Det går bra att beställa fram till och med söndagen 25 feb. 2024.
Linders Superlista hittar du här.




Träd med vacker bark – del 2 av 2

Lämna en kommentar

Här fortsätter jag att tipsa om fler spännande träd med vacker bark som finns att beställa från Linders Superlista 2024.
Linders Superlista hittar du här.

Och om du vill läsa tidigare nyhetsbrev kan du göra det här! Där går det också att anmäla sig till nyhetsbrevet om du inte redan har det.


Stewartia pseudocamellia, japansk skenkamelia
Letar man vacker bark får man väl betalt om man väljer japansk skenkamelia. På köpet kommer dessutom vita blommor och härliga höstfärger. Kräver en lugn och skyddad växtplats med mullrik jord och lågt pH. Ett smycke i ett woodland. 


Tilia americana, amerikansk lind
Den amerikanska linden är liksom många andra lindarter lättodlad och robust. Stammen blir randig av mörka sprickor och mellan dessa en ljusgrå bark. En kul sak med denna art är det riktigt maffiga bladen. Särskilt om man klipper tillbaka grenar kan man på årsskotten få riktiga jätteblad. 


Toona sinensis (Cedrela), kinesisk toon (cigarrlådeträd)
Detta träd får stora sammansatta blad arrangerade i fina kransar. Snyggt som ”takträd” att gå in under. Bladen slår ut i en röd kopparton och just då är de som bäst att äta. Smakar och doftar lökaktigt och har en tydlig umamismak, används mycket i det kinesiska köket. På hösten blir bladen gula. Barken är fin med sina raka mörka barksprickor som verkligen gör stammarna randiga.


Ostrya carpinifolia, humlebok
Humleboken heter så för att fröställningarna påminner om humlens. Liksom hos humle är dessa ljusgula och kontrasterar snyggt mot det gröna bladverket. Stammen är först slät med ljusa lenticellstreck men med tiden blir humlebok-stammar alltid intressanta med mer eller mindre gropiga och skulpturala stammar. Bilden nedan från ett gammalt träd i Alnarp.


Platanus x hispanica, platan
Ett fantastiskt träd som kan bli både riktigt stort och riktigt gammalt. Barken påminner om militärkläder och kan få många nyanser och ständigt förändras. Mycket beskärningståligt om man vill skapa nån särskild form. Torktåligt och värmegynnat. 


Parrotia persica, papegojträd
Ett märkligt och oregelbundet växande träd som ibland blir en stor buske men oftast ett tidigt förgrenat träd. Perfekt klätterträd med sina horisontella grenar som dessutom har extremt hård ved vilket det engelska namnet Persian ironwood vittnar om. Barken vackert platanlikt flagnande. Höstfärgen magnifik och torktåligheten extremt god. Ett framtidsträd!
Nedersta fotot visar sorten ’Vanessa’ hemma i mitt arboretum, en sort som har en smalare krona och mer upprätta grenar.


Acer pensylvanicum, amerikansk strimlönn
Det vore naturligtvis smått kriminellt att inte nämna strimlönnarna i en sån här uppräkning. Den vitrandiga, släta stammen för tankarna till ormskinn. Den tunna barken har dålig förmåga att tåla direkt solsken och dessa träd är typiska sekundära träd som passar i en lundmiljö i skydd av andra träd. Skuggtåligheten är god och för övrigt uppskattar strimlönnarna en djup, mullrik jord där löv får falla och ligga kvar. Förutom Acer pensylvanicum finns på Linders Superlista 2024 följande arter representerade: capillipes, davidii, conspicum och tegmentosum. Och väljer man conspicum får man en rosaröd stambark med vita streck.


Pterocarya rhoifolia, japansk vingnöt
Bilderna nedan är från Japandalen i Göteborgs fantastiska botaniska trädgård. Det är en riktig bjässe till exemplar och den charmiga ljusa och grunt flagiga och sprickiga barken är tydlig. Men innan dess är stammen istället påfallande slät länge. Japansk vingnöt får till skillnad från den vanligare kaukasiska vingnöten, P. fraxinifolia, inte massa rotskott. Tummen upp för det! Snabbväxande liksom alla vingnötsarter. Uppskattar fukttillgång och rik jord men har också en bra kapacitet att skicka ned pålröter och hitta grundvatten.


Fagus sylvatica, bok
Vanlig bok tycker jag har en fantastiskt fin bark. Den är askgrå och förblir slät genom hela livslängden. Stammen kan bli en aning åsig och skulpturalt vågig.


Carpinus betulus, avenbok
Avenbok, som för övrigt inte är släkt med bok utan med björk och al, kan få väldigt intressanta stammar. Den relativt släta barken brukar alltid bli åsig och det liknar muskler som löper utmed stammen. Ibland kan stambasen bli så som på bilden nedan från Alnarpsparken.


Corylus colurna, turkisk trädhassel
Denna trädformiga hasselart bildar vanligtvis ett toppigt och rakstammigt träd med en genomgående stam. Med tiden kan den utveckla mycket kraftiga grenar som kan gå rakt horisontellt ut från stammen och som på bilden längst ned från Lunds botan få en form som en balk på högkant. Barken ljust beigefärgad, aningen korkaktig och jämt uppsprucken i ett flagigt rutnätsmönster.


Metasequoia glyptostroboides, kinesisk sekvoja
Detta unika barrträd fäller sina barr varje höst och får om våren nya fräscht ljusgröna barr. Stammarna är mycket karaktäristiska med en kanelbrun färg och ibland säregna åsar och gropar. Barken flagnar i långa kvarsittande barkremsor.


Pinus jeffreyi, jeffreytall
Denna liksom nästa art nedan, P. ponderosa, har tre barr i varje knipper. Det är långa barr och dom sitter i toalettborstliknande knippen. Bägge arterna växer i västra Nordamerika, jeffreyi mest i Kalifornien medan ponderosa även går in i många närliggande stater inåt landet samt upp i Kanada. Båda blir maffiga träd och just denna, jeffreytallen, får riktigt stora kottar, 10-20 cm.


Pinus ponderosa, gultall
Det svenska namnet gultall syftar på de lite mer gyllenbruna, nästan gulaktiga nyanserna i stambarken. Jefferytallen mer av grå bark med mindre flagor.
Bägge dessa tallar ger ett väldigt maffigt intryck, både som unga med sina stora barr och som gamla med höga stammar.


Pinus nigra, svarttall
Svarttallen har en ljusgrå till svartaktig bark, ofta mixat i spännande mönster. Barren är rätt stora, mörkgröna och sitter två och två. Först har svarttallen en konformig krona med med tiden växlar den helt över och bildar skärmlika höga kronor. Om trädet tidigt delar sig i flera stammar kan det bli säregna och häftiga breda träd också. Riktigt grovt och kraftfullt kroppsspråk på denna bodybuilder!


Pinus sylvestris, tall
Vanlig fura, finns det nån vackrare bark egentligen? Placera med fördel så att kvällssolen kan stråla in på den röda barken i trädets övre del.

Detta och mycket annat hittar du på Linders Superlista 2024.
Linders Superlista hittar du här.

Träd med vacker bark – del 1 av 2

Lämna en kommentar

I detta inlägg/nyhetsbrev vill jag tipsa om några träd med vacker bark som finns att beställa från Linders Superlista 2024.
Linders Superlista hittar du här.

Och om du vill läsa tidigare nyhetsbrev kan du göra det här! Där går det också att anmäla sig till nyhetsbrevet om du inte redan har det.

Träd med vacker bark
Att plantera stamgallerier med många träd tätt tillsammans är ett effektfullt designgrepp. Alla träd blir egentligen bra men vissa sticker ut med en särskilt fascinerande bark. Kul är också att blanda olika stamkaraktärer i samma trädgrupp för särskilt innehållsrika pelarsalar. Och naturligtvis kan ett ensamt träd med häftig bark vara mycket vackert också. En god idé kan vara att beskära det till flerstammighet samt att ha en vintergrön bakgrund för extra dispay-effekt året runt.

I Alnarpsparken finns denna fina kombination ritad av Per Friberg. Det är kopparbjörkar ihop med några olika vitstammiga björkar framför ett kraftigt buxbomsbestånd nära Lantbruksmuseet. Den vinterbruna, marktäckande busken är hybridsnöbäret, Symphoricarpos x chenaultii ’Hancock’.
Denna lilla pelarsal av främst tulpanträd bildar ett mysigt och woodlandigt rum i Turboträdgården i Slottsträdgården i Malmö.
I Tor Nitzelius park, nära järnvägen i Alnarp, finner man denna fina kombination av kinensisk sekvoja, Metasequoia glyptostroboides ihop med björkar, valnötsträd, lärkar och ädelgranar.


Acer griseum, kopparlönn
Det här får väl sägas vara en barkvärldens Rolls-Royce. Tunna, krispiga flagor spricker upp längs alla stamdelar och grövre grenverk. Dom sitter kvar och är bra på att fånga ljuset och lysa i kanelbrunorangea koppartoner. Särskilt vackert då solljuset kan träffa direkt och gärna då betraktat i motljus. Kopparlönnen tål mer torka än vad de flesta tror och klarar också fint en exponerad och solig plats då även höstfärgerna utvecklas bättre.


Prunus serrula, glanskörsbär
Glanskörsbäret har en mycket glansig, chokladfärgad bark var yttersta lager lossnar i näverlika, tunna och smala flagor som ofta krullar sig till rullar och även här är det särskilt vackert om solstrålarna kan nå in. Stammarna är också fulla av dekorativa horisontella lenticeller vars ljusa färg kontrasterar tydligt mot den mörkare barken. Blomning är vit men inte alltför bedårande så en smart placering är där just stammen får uppmärksamheten. Kan planteras i ljus woodlandmiljö och ogillar kompakterad och vattensjuk jord.


Heptacodium miconioides, jasmintry
Detta är en rätt ovanlig buske eller buskträd som de senaste tio åren blivit lite ”hypat”, omtalat och mer planterat. Anledningarna är flera. Stambarken är i mina ögon superb med en unik ljusbeige färg och långa stimmor som gör stammarna randiga. Och sent på säsongen, typ september, slår det kritvita blomsamlingarna ut från ett friskgrönt bladverk. Som ungt växer det buskigt och lite oförutsägbart med bågböjda grenar långt ut i sidled. Men om man är med och beskär kan man till slut få lite trädkänsla och skapa vackra stammar att gå in bland.


Juglans regia, äkta valnöt
Förutom de goda nötterna har denna valnötsart en intressant stam med först ljust grå, ibland nästan vit, slät bark. När träden till slut blir grova spricker dom upp i långa, mörkare sprickor mellan de fortfarande släta ljusgrå partierna. Juglans regia kan vara lite kännslig som liten planta men tillväxten är god och som etablerad är den mycket torktålig. Välj gärna ympade sorter för att få bra nötter. Och plantera gärna några olika sorter tillsammans för att gynna fruktsättningen.


Magnolia obovata, junimagnolia
Stora doftande blommor i juni, stora blad med gyllenbrun höstfärg men också en fin och lite annorlunda stam har junimagnolian. I ungdomsfasen kan stammen bli full av dekorativa ljusa prickar av lenticeller. Barken förblir slät och äldre träd påminner på nått sätt om elefanter med de grova, runda och ljusgrå stammarna.


Magnolia acuminata, poppelmagnolia
Denna magnolia skulle säkert vara mer planterad om det inte var en magnolia. Med det menar jag att själva blomningen inte är vad man förväntar sig när man hör magnolia. Blomningen göms rätt mycket av det ymniga bladverket och blommorna är blågröna med inslag av gult. Men om man tänker bort blomningen är det ett riktigt fint, frodigt träd med sina stora, fräscht gröna blad och kraftiga tillväxt. Barken är ljusbeiget grå och tydligt längssprickig, nästan lite korkig. Ett stort träd, perfekt för att skapa en frodig grönvolym på kort tid.


Betula pendula, vårtbjörk
Detta är helt vanlig björk, men ack så vacker med sina vita stammar. Och svarta, för vårtbjörken spricker upp med svart skorpbark, särskilt vid stambasen. Pionjärt, tåligt och billigt träd för snabb effekt och kan snart gallras till ved om man vill. Många storlekar att välja på i listan. Vill du plantera ett stamgalleri med intressanta stamfärger kan detta vara ett bra basträd som man sen kryddar upp med exklusivare och kanske ympade och därmed lite dyrare björkar och annat.


Betula utilis ssp. jacquemontii ’Doorenbos’, himalajabjörk
Vill man ha helt vita stammar är detta vad man skall välja. Även sorten ’Silver Shadow’ finns på listan och är om möjligt ännu jämnvitare. ’Long Trunk’ heter en skulpturalt hängande sort av himalajabjörk.


Betula utilis ssp. albosinensis, kopparbjörk
Kopparbjörkarna är nära släkt med himalajabjörkarna ovan men har fina kopparröda färgskiftningar i nävern vilket gör att de ljusa lenticell-linjerna syns tydligt och adderar till prydnadsvärdet.


Betula ermanii ’Blush’, kamtjatkabjörk
Här har vi en björk som är ganska vit men har en intressant ton av aprikos i barken. Kanske svårt att se på bilderna här men den är verkligen charmig med denna lite unika färgton.


Betula maximowicziana, jättebjörk
Denna björk har släktets största blad. Blad som slår ut med en snygg rosaröd anstrykning och sen på hösten får en riktigt fyllig gul färg. Träden blir också stora och stammen är riktigt dekorativ. Färgen är inte tydligt vit utan aningen smutsgrå men det kompenseras av de tydligt långa och sammanhållna lenticell-linjer som löper som ringar runt stammen.


Betula nigra, flodbjörk
Denna björkart från östran Nordamerika är annorlunda på flera sätt. Stammen går igenom många stadier med olika färgskiftningar. Man hittar både vitt, rosa, koppar och svartgrå i de många näverflagor som spricker upp och sitter kvar och efterhand fyller hela stammen. Det slutar med att huvudstammen blir helt lurvig och nästan svart varför denna art ibland kallas svartbjörk. Bladen är också säregna genom att vara utdraget rombiska och ha en grov sågtandning. Kronorna blir överhängande men en löst svepande stil som jag tycker är rätt coolt. I sitt hemland växter flodbjörken ofta på fuktiga ståndorter men det är inte nödvändigt när vi odlar den i Sverige.


Cercidiphyllum japonicum, katsura
Detta på många sätt charmiga träd från Nordostasien har en intressant bark. Först slät med tydliga lenticeller och senare uppsprucken i långa, smala barkflagor som ger stammarna en särskild stil. Bland de många andra prydnadsvärdena kan nämnas de fina, runda, hjärtformiga blad som slår ut vackert kopparröda och på hösten brinner till i gult till cericerött.


Nothofagus antartica, sydbok
Sydboken är ett buskträd med höga prydnadsvärden. Bladen som är riktigt små, doftar starkt av nybakat bröd när de slår ut och stammarna som är mörkt chokladfärgade har kontrasterande vita lenticell-streck. Växtsättet som påminner lite om en tv-antenn är också rätt unikt.


Lonicera maackii, koreatry
Detta är en stor buske men kan med tiden stammas upp så man kan gå in under den vida kronan och komma nära den vackra barken. Blomningen är riklig med vita och aning ljusgula blommor. Härdig och pålitlig och klart underanvänd.

Detta och mycket annat hittar du på Linders Superlista 2024.
Linders Superlista hittar du här.

Presentkort

Lämna en kommentar

Ett bra julklappstips är ett presentkort i Linders Plantskola.
Maila mig vilket belopp det gäller och om du vill det skall stå något särskilt på kortet.
Sen svarar jag med en pdf du kan printa och en faktura du kan swisha eller bankgira.
God Jul önskar Peter med familj!

Ovanligt ätligt

Lämna en kommentar

Det finns massor av spännande ätliga växter vi kan odla. Här ger jag några exempel och under öppetlördagen i plantskolan 16 sep ger jag en gratis rundvandring i arboretet kl. 13 på temat ”Ovanligt ätligt”.

Cornus mas, körsbärskornell som mognar nu ihop med dom sista hösthallonen.
Cornus mas ’Schönbrunner Gourmet Dirndl’, en av de många ätsorter som finns av körsbärskornell.
Morus ’Mulle’, ett pålitligt och härdigt mullbär som ger små söta bär under många veckor från högsommaren och framåt.
Decaisnea fargesii, narrbuske, är en annorlunda buske på ca 3 m som får lustiga långa frukter. När dom blivit mörkblå och mjuka är dom redo att ätas. Ett sött ljust fruktkött ligger ihop med stora vackra svarta frön och lämpligen äter man frukten med sked.
Aronia prunifolia ’Nero’ med sina glansiga nattsvarta bär, bra till sylter ihop med andra frukter.
Aronia har också ett starkt prydnadsvärde i sin härliga höstfärg.
Nu mognar våra akebiafrukter på löpande band. Denna är släkt med tidigare nämnda narrbuske och även här är sked det lämpliga besticket.
I vårt växthus finns sen några veckor tillbaka massor av fina vindruvor av sorten ’Einset’ som är en kärnfri och mycket sötsmakande druva. Finns till salu.
Minikiwi har vi flera olika sorter att välja på.

Öppet i Linders Plantskola

Lämna en kommentar
Astilboides tabularis, parasollblad.

Öppna lördagar i september kl 11-15.
Lör 9 september har Esters popup-café öppet och kl. 13 blir det en gratis rundvandring i arboretet med tema ”Intressanta bladformer”.
Välkomna!

Intressanta bladformer

Nu är bra tid att plantera och det finns mycket spännande i plantskolan.
Här några exempel på växter till salu med intressanta bladformer:

Acer distylum 
Aucuba japonica ’Longifolia’
Betula nigra
Catalpa speciosa
Cercidiphyllum japonicum
Cercis canadensis ’Lavender Twist’
Cryptomeria japonica (coola barr)
Darmera peltata
Fatsia polycarpa ’Green Fingers’
Ginkgo biloba
Gleditsia triacanthos ’Emerald Cascade’
Hedera helix ’Arborescens’
Imperata cylindrica ’Rubra’
Lindera obtusiloba
Mahonia x media ’Winter Sun’
Nandina domestica ’Magical Lemon & Lime’
Quercus robur ’Pectinata’
Sophora japonica
Vitis coignetiae

Vi ses!

Fatsia polycarpa ’Green Fingers’
Cercidiphyllum japonicum

Podophyllum peltatum
Imperata cylindrica ’Rubra’
Mahonia eurybracteata ’Soft Caress’
Sciadopitys verticillata och Hosta sieboldiana ’Elegans’, alltid en bra idé att kombinera kontrasterande bladformer.
Albizia julibrissin ’Ernest Wilson’, silkesträd. Den stora plantan i växthuset bilder jättefint tak nu. Och blommar just nu också!
Cotinus coggygria ’Old Fashioned’, en perukbuske med ett fint samspel mellan daggigt blågrönt och rödlila stammar och skaft. Denna sort slår ut med milt grönlila blad som rätt snart övergår till en elegant blågrön ton.

Välkomna! / Peter

Tips på klätterväxter del 2 av 2

Lämna en kommentar

Nu vill jag tipsa om ytterligare några trevliga klätterväxter som finns på årets superlista.
OBS! Beställ senast söndag 26 feb. 2023!
Linders Superlista hittar du här.

Lonicera periclymenum ’Serotina’, vildkaprifol
Varje trädgård är inkomplett om den saknar en kaprifol. Stilla ljumma sommarkvällar med kaprifoliedoft är en mänsklig rättighet. Sorten ’Serotina’ är en gammal klassisk sort som står sig väl och är mycket odlingsvärd. Har själv en klättrandes längs en vajer inne i mitt växthus. Ger härlig doft där men behöver absolut inte skyddet ur härdighetshänseende. Vildkaprifol är mycket lättodlad och man får till och med höja ett litet varningens finger och informera om att den kan ringla upp i närmsta träd och småstrypa det. Så bäst är att hålla den inom lite ramar och klippa in lite kvistar då och då. Trevligt att ta in några kvistar i en vas vid handfatet eller på nattduksbordet.

Jasminum nudiflorum, vinterjasmin
När det blir lite milt nån gång under vårvintern vaknar plöstligt vinterjasminen och en svärm av kanariefågelgula blommor överraskar en. Det är ett välkommet vårtecken och en lisa för en sliten februarisjäl. Skotten är gröna och fina i kombo med blommorna. Vinterjasminen är ett mellanting av klättrare och spretbuske. Mer det senare faktiskt. Man kan binda upp den mot en vägg eller låta den gå igenom nån annan buske och ta stöd. Men annars är det en bra idé att hitta ett ställe där den istället kaskadlikt kan kasta sig nedåt från ett murkrön eller liknande. Det finns också rätt coola bilder på bonsai gjorda av denna annorlunda växt. Spana in det. Lycka till!

Actinidia, olika slags kiwi
Actinidia är ett släkte med snabba och skickliga klättrare. Dom slingrar sig upp, sätter fina vita blommor och ätlig frukt.

Actinidia deliciosa ovan är den klassiska vanliga kiwin med stora frukter. Dom mognar sent men kan tas in för eftermognad. På Superlistan finns sorterna ’Boskoop’, ’Jenny’ och ’Solissimo’ som alla är självfertila honplantor. Men det blir en säkrare fruktsättning om man också planterar en ’Atlas’ som är en hanplanta. Bladen och de nya skotten på A. deliciosa är väldigt vackra med sin kopparfärg. Härdigheten är dock begränsad och trygg är man bara i zon 1 eller i växthus. Däröver är det bäst att sikta in sig på minikiwi såsom A. arguta och A. kolomikta. Se nedan.

Ovan bladet till en Actinidia arguta, krusbärsaktinidia eller minikiwi. Här har vi bra härdighet och kiwis som är små men med den stora fördelen att dom är kala i skalet och saknar den ”päls” som vanlig kiwi har. När dom till slut har mognat sent om hösten är det bara till att kasta i sig dom utan att klyva och gröpa med sked. Fruktsättningen kan dröja några år men kommer sen i stor mängd. Mycket goda frukter. En del rödfruktiga. Spana in listan, det finns ett gäng namnsorter att välja på. Men glöm inte att också plantera en hanplanta vilket är en förutsättning för fruktsättning.

Parthenocissus tricuspidata, rådhusvin
Detta är en personlig favorit. De glansiga treflikade bladen är vackra både i sin gröna sommarform och sin starka, brinnande höstfärg. Den är självklättrande med häftskivor och man kan också ha den till att hänga ned som en gardin i luften likt bilden nedan till höger. Sorten ’Veitchii’ är den pålitliga klassikern och på listan finns dessutom den limefärgade sorten ’Fenway Park’ !

Wisteria, blåregn
En av de mest snabbväxande klätterväxterna är blåregn. 
På Linders Superlista 2023 finns följande:
Wisteria ’Blue Dream’
Wisteria ’Blue Moon’
Wisteria ’Caroline’
Wisteria brachybotrys ’Shiro Kapitan Fuji’
Wisteria brachybotrys ’Shiro Kapitan Fuji’
Wisteria brachybotrys ’Showa-beni’
Wisteria floribunda ’Alba’
Wisteria floribunda ’Black Dragon’Violacea Plena
Wisteria floribunda ’Black Dragon’Violacea Plena
Wisteria floribunda ’GRANDE DIVA CECILIA’
Wisteria floribunda ’Honbeni’ (syn. ’Rosea’)
Wisteria floribunda ’Issai’
Wisteria floribunda ’Issai’
Wisteria floribunda ’Macrobotrys’
Wisteria floribunda ’Macrobotrys’
Wisteria floribunda ’Naga Noda’
Wisteria floribunda ’Prematura’
Wisteria floribunda ’Rosea’
Wisteria floribunda ’Shiro Noda’
Wisteria floribunda ’Shiro Noda’
Wisteria floribunda ’Violacea Plena’
Wisteria formosa ’Issai’
Wisteria formosa ’Issai’
Wisteria sinensis
Wisteria sinensis
Wisteria sinensis ’Alba’
Wisteria sinensis ’Amethyst’
Wisteria sinensis ’Caroline’
Wisteria sinensis ’Prolific’
Wisteria sinensis ’Prolific’

På Alnarpsslott klättrar sedan mycket länge Wisteria sinensis. När jag gick på Alnarp hade vi hemklassrum på bottenvåningen med fönster ut genom blåregnet. En härlig doft vid huvudblomningen i maj och sen på sensommaren ofta några extra blommor.

Ovan vitblommigt blåregn av okänd sort i Malmös slottsträdgård.

Ovan har jag satt en ’Shiro Noda’ i mitt växthus som blommar med långa, väldoftande, vita klasar varje vår.

Vitis coignetiae, rostvin
I Nordostasiens skogar kan man finna detta vackra vin. Utmärkande är det riktigt stora bladen. På sommaren fångar de ljusstrålarna fint och på hösten faller de som stora röda tallrikar till marken.

OBS! Beställ senast söndag 26 feb. 2023!
Linders Superlista hittar du här.

Tips på klätterväxter del 1 av 2

Lämna en kommentar

Hoppas ni hittat till Superlistan och gillar den.
I detta inlägg vill jag tipsa om några trevliga klätterväxter som finns på årets lista. Sista beställningsdatum är 26 feb. 2023.
Linders Superlista hittar du här.

Akebia quinata, fembladig akebia
Det här är en riktig favorit för mig. Snygga klargröna blad som sitter fem och fem i en krans på långa skaft. Delvis vintergröna. Slingrar sig snabbt upp längs en vajer eller klätterställning. Eller låt den gå upp i ett träd. Själv har jag bl.a. planterat en vitblommig vid foton av en Picea omorika, serbisk gran. Men tänk på att en akebia blir stor och kan skjuta nya skott ifrån marken en bit bort. Vill man få den ätliga frukten behöver man mer än en klon. Skaffa t.ex. en Akebia quinata och en A. quinata ’Alba’ och plantera nära varandra.

Akebia i blomning med de lite större honblommorna och bakom de mindre hanblommorna som sitter lite fler tillsammans.
Akebia i blomning med de lite större honblommorna och bakom de mindre hanblommorna som sitter lite fler tillsammans.
Stina luktar på akebians chokladdoftande blommor.
Stina luktar på akebians chokladdoftande blommor.

Clematis, klematis
Detta rika släkte är rikligt representerat på årets superlista!
Lyckat till i valet av dina favoriter. Många av sorterna måste du beställa 5 st av varje vilket jag kan förstå är mer än du ofta behöver.
Följande sorter kan du dock beställa enstaka utav:
’Durrandi’
’Ernest Markham’
’Goldilocks’
’Polish Spirit’
’Princess Diana’
’Royal Velours’
’Ville de Lyon’
’Warszawska Nike’
samt arterna:
chiisanensis
koreana
montana ’Alba’
serratifolia
tangutica
Några av dem beskriver jag nedan.

Clematis montana 'Alba' får snövita blommor i stora mängder på en hög och bredväxande bladskrud.
Clematis montana ’Alba’ får snövita blommor i stora mängder på en hög och bredväxande bladskrud.
Clematis tangutica är en härdig klematis från Kazakstan och Kina. De gula blommorna doftar sött och har särskilt tjocka kronblad.
Clematis tangutica är en härdig klematis från Kazakstan och Kina. De gula blommorna doftar sött och har särskilt tjocka kronblad.
Clematis tangutica. Blommorna nickar gulligt och senare bildas roliga tofsar till fröställningar som sitter kvar långt in på vintern.
Blommorna nickar gulligt och senare bildas roliga tofsar till fröställningar som sitter kvar långt in på vintern.
'Ville de Lyon' är en riktigt fin klematis med stora flata blommor i mustigt sammetsrosalila i juli-september. Fransk sort från 1899.
’Ville de Lyon’ är en riktigt fin klematis med stora flata blommor i mustigt sammetsrosalila i juli-september. Fransk sort från 1899.

Aristolochia macrophylla, pipranka
Denna annorlunda klätterväxt från östra Nordamerika har fantastiska blad. Dom är stora, runt hjärtformiga och sitter tätt utmed skotten som snabbt ringlar upp längs vajrar och klätterställningar. Bladen är ljust klargröna och fina som dom är men får en extra lyster när dom fångar ljuset och liksom tänds upp i motljus. Blomningen tänker man inte så mycket på eftersom den gömmer sig inne i bladverket men den består av lustigt pipformiga blommor som gett namnet pipranka. Tillhör familijen Aristolochiaceae vilket också Asarum och Saruma gör (bägge dom finns också till salu på Superlistan). 

Pipranka jag planterat mot vajrar vid ett bostadshus i Malmö.
Pipranka jag planterat mot vajrar vid ett bostadshus i Malmö.
På bilden ovan växer förutom pipranka också bokharabinda, Fallopia baldschuanica som också finns på Superlistan.
På bilden ovan växer förutom pipranka också bokharabinda, Fallopia baldschuanica som också finns på Superlistan.

Hydrangea anomala ssp. petiolaris, klätterhortensia
Man kan inte gärna missa att nämna klätterhortensian när man talar om bra klätterväxter. Den är rikigt fin alla årstider. På vintern rostigt rödbrun med flagig bark och kvarsittande fröställningar. Och under växtsäsongen frodigt blankgrön och med sin säregna, breda, vita blomsamling. Dom egentliga blommorna sitter i mitten men är omgivna av stora, vita, fyrtaliga högblad vilket är det vi ser mest av.

Hydrangea anomala ssp. petiolaris, klätterhortensia
Hydrangea anomala ssp. petiolaris, klätterhortensia
Hydrangea anomala ssp. petiolaris, klätterhortensia

Ampelopsis megalophylla, araliavin
Denna kinesiska klätterväxt rankar jag högt på min favoritlista. Härdigheten verkar bara duga i zon 1 men där levererar den bra tillväxt med tjocka, blanka skott och rätt stora sammansatta blad som får röd höstfärg och då bildar fin bakrund till dom färdigmogna mörkblå frukterna. Just innan dess har frukterna varit röda och även då avtecknat sig snygg mot dom då ännu gröna bladen. Lite av en Rolls Royse-klättrare.

Ampelopsis megalophylla, araliavin
Ampelopsis megalophylla, araliavin
Här växer araliavinet frodigt på norrsidan av hotell- och bostadshuset Ohboy i Malmö.
Här växer araliavinet frodigt på norrsidan av hotell- och bostadshuset Ohboy i Malmö.

Ampelopsis brevipedunculata, glaspärlevin
Glaspärlevinet är släkt med föregående men har hela blad mer lika vinblad. Fruktsättningen är det speciella med denna klättrare. Dom mognar fram under en lång period och dom får först en mörklila färg varefter dom växlar över till blått och sen bleknar till ljusblått. Blommar med gröngula små blommor under många veckor vilket ger den stora spridningen i olika färger på frukterna. Ej ätligt men inte giftig och sjukt snygg.

Ampelopsis brevipedunculata, glaspärlevin
Fler inlägg: