Det finns massor av spännande ätliga växter vi kan odla. Här ger jag några exempel och under öppetlördagen i plantskolan 16 sep ger jag en gratis rundvandring i arboretet kl. 13 på temat ”Ovanligt ätligt”.










Det finns massor av spännande ätliga växter vi kan odla. Här ger jag några exempel och under öppetlördagen i plantskolan 16 sep ger jag en gratis rundvandring i arboretet kl. 13 på temat ”Ovanligt ätligt”.
Öppna lördagar i september kl 11-15.
Lör 9 september har Esters popup-café öppet och kl. 13 blir det en gratis rundvandring i arboretet med tema ”Intressanta bladformer”.
Välkomna!
Nu är bra tid att plantera och det finns mycket spännande i plantskolan.
Här några exempel på växter till salu med intressanta bladformer:
Acer distylum
Aucuba japonica ’Longifolia’
Betula nigra
Catalpa speciosa
Cercidiphyllum japonicum
Cercis canadensis ’Lavender Twist’
Cryptomeria japonica (coola barr)
Darmera peltata
Fatsia polycarpa ’Green Fingers’
Ginkgo biloba
Gleditsia triacanthos ’Emerald Cascade’
Hedera helix ’Arborescens’
Imperata cylindrica ’Rubra’
Lindera obtusiloba
Mahonia x media ’Winter Sun’
Nandina domestica ’Magical Lemon & Lime’
Quercus robur ’Pectinata’
Sophora japonica
Vitis coignetiae
Vi ses!
Välkomna! / Peter
Nu vill jag tipsa om ytterligare några trevliga klätterväxter som finns på årets superlista.
OBS! Beställ senast söndag 26 feb. 2023!
Linders Superlista 2023 hittar du här.
Lonicera periclymenum ’Serotina’, vildkaprifol
Varje trädgård är inkomplett om den saknar en kaprifol. Stilla ljumma sommarkvällar med kaprifoliedoft är en mänsklig rättighet. Sorten ’Serotina’ är en gammal klassisk sort som står sig väl och är mycket odlingsvärd. Har själv en klättrandes längs en vajer inne i mitt växthus. Ger härlig doft där men behöver absolut inte skyddet ur härdighetshänseende. Vildkaprifol är mycket lättodlad och man får till och med höja ett litet varningens finger och informera om att den kan ringla upp i närmsta träd och småstrypa det. Så bäst är att hålla den inom lite ramar och klippa in lite kvistar då och då. Trevligt att ta in några kvistar i en vas vid handfatet eller på nattduksbordet.
Jasminum nudiflorum, vinterjasmin
När det blir lite milt nån gång under vårvintern vaknar plöstligt vinterjasminen och en svärm av kanariefågelgula blommor överraskar en. Det är ett välkommet vårtecken och en lisa för en sliten februarisjäl. Skotten är gröna och fina i kombo med blommorna. Vinterjasminen är ett mellanting av klättrare och spretbuske. Mer det senare faktiskt. Man kan binda upp den mot en vägg eller låta den gå igenom nån annan buske och ta stöd. Men annars är det en bra idé att hitta ett ställe där den istället kaskadlikt kan kasta sig nedåt från ett murkrön eller liknande. Det finns också rätt coola bilder på bonsai gjorda av denna annorlunda växt. Spana in det. Lycka till!
Actinidia, olika slags kiwi
Actinidia är ett släkte med snabba och skickliga klättrare. Dom slingrar sig upp, sätter fina vita blommor och ätlig frukt.
Actinidia deliciosa ovan är den klassiska vanliga kiwin med stora frukter. Dom mognar sent men kan tas in för eftermognad. På Superlistan finns sorterna ’Boskoop’, ’Jenny’ och ’Solissimo’ som alla är självfertila honplantor. Men det blir en säkrare fruktsättning om man också planterar en ’Atlas’ som är en hanplanta. Bladen och de nya skotten på A. deliciosa är väldigt vackra med sin kopparfärg. Härdigheten är dock begränsad och trygg är man bara i zon 1 eller i växthus. Däröver är det bäst att sikta in sig på minikiwi såsom A. arguta och A. kolomikta. Se nedan.
Ovan bladet till en Actinidia arguta, krusbärsaktinidia eller minikiwi. Här har vi bra härdighet och kiwis som är små men med den stora fördelen att dom är kala i skalet och saknar den ”päls” som vanlig kiwi har. När dom till slut har mognat sent om hösten är det bara till att kasta i sig dom utan att klyva och gröpa med sked. Fruktsättningen kan dröja några år men kommer sen i stor mängd. Mycket goda frukter. En del rödfruktiga. Spana in listan, det finns ett gäng namnsorter att välja på. Men glöm inte att också plantera en hanplanta vilket är en förutsättning för fruktsättning.
Parthenocissus tricuspidata, rådhusvin
Detta är en personlig favorit. De glansiga treflikade bladen är vackra både i sin gröna sommarform och sin starka, brinnande höstfärg. Den är självklättrande med häftskivor och man kan också ha den till att hänga ned som en gardin i luften likt bilden nedan till höger. Sorten ’Veitchii’ är den pålitliga klassikern och på listan finns dessutom den limefärgade sorten ’Fenway Park’ !
Wisteria, blåregn
En av de mest snabbväxande klätterväxterna är blåregn.
På Linders Superlista 2023 finns följande:
Wisteria ’Blue Dream’
Wisteria ’Blue Moon’
Wisteria ’Caroline’
Wisteria brachybotrys ’Shiro Kapitan Fuji’
Wisteria brachybotrys ’Shiro Kapitan Fuji’
Wisteria brachybotrys ’Showa-beni’
Wisteria floribunda ’Alba’
Wisteria floribunda ’Black Dragon’Violacea Plena
Wisteria floribunda ’Black Dragon’Violacea Plena
Wisteria floribunda ’GRANDE DIVA CECILIA’
Wisteria floribunda ’Honbeni’ (syn. ’Rosea’)
Wisteria floribunda ’Issai’
Wisteria floribunda ’Issai’
Wisteria floribunda ’Macrobotrys’
Wisteria floribunda ’Macrobotrys’
Wisteria floribunda ’Naga Noda’
Wisteria floribunda ’Prematura’
Wisteria floribunda ’Rosea’
Wisteria floribunda ’Shiro Noda’
Wisteria floribunda ’Shiro Noda’
Wisteria floribunda ’Violacea Plena’
Wisteria formosa ’Issai’
Wisteria formosa ’Issai’
Wisteria sinensis
Wisteria sinensis
Wisteria sinensis ’Alba’
Wisteria sinensis ’Amethyst’
Wisteria sinensis ’Caroline’
Wisteria sinensis ’Prolific’
Wisteria sinensis ’Prolific’
På Alnarpsslott klättrar sedan mycket länge Wisteria sinensis. När jag gick på Alnarp hade vi hemklassrum på bottenvåningen med fönster ut genom blåregnet. En härlig doft vid huvudblomningen i maj och sen på sensommaren ofta några extra blommor.
Ovan vitblommigt blåregn av okänd sort i Malmös slottsträdgård.
Ovan har jag satt en ’Shiro Noda’ i mitt växthus som blommar med långa, väldoftande, vita klasar varje vår.
Vitis coignetiae, rostvin
I Nordostasiens skogar kan man finna detta vackra vin. Utmärkande är det riktigt stora bladen. På sommaren fångar de ljusstrålarna fint och på hösten faller de som stora röda tallrikar till marken.
OBS! Beställ senast söndag 26 feb. 2023!
Linders Superlista 2023 hittar du här.
Hoppas ni hittat till Superlistan och gillar den.
I detta inlägg vill jag tipsa om några trevliga klätterväxter som finns på årets lista. Sista beställningsdatum är 26 feb. 2023.
Linders Superlista 2023 hittar du här.
Akebia quinata, fembladig akebia
Det här är en riktig favorit för mig. Snygga klargröna blad som sitter fem och fem i en krans på långa skaft. Delvis vintergröna. Slingrar sig snabbt upp längs en vajer eller klätterställning. Eller låt den gå upp i ett träd. Själv har jag bl.a. planterat en vitblommig vid foton av en Picea omorika, serbisk gran. Men tänk på att en akebia blir stor och kan skjuta nya skott ifrån marken en bit bort. Vill man få den ätliga frukten behöver man mer än en klon. Skaffa t.ex. en Akebia quinata och en A. quinata ’Alba’ och plantera nära varandra.
Clematis, klematis
Detta rika släkte är rikligt representerat på årets superlista!
Lyckat till i valet av dina favoriter. Många av sorterna måste du beställa 5 st av varje vilket jag kan förstå är mer än du ofta behöver.
Följande sorter kan du dock beställa enstaka utav:
’Durrandi’
’Ernest Markham’
’Goldilocks’
’Polish Spirit’
’Princess Diana’
’Royal Velours’
’Ville de Lyon’
’Warszawska Nike’
samt arterna:
chiisanensis
koreana
montana ’Alba’
serratifolia
tangutica
Några av dem beskriver jag nedan.
Aristolochia macrophylla, pipranka
Denna annorlunda klätterväxt från östra Nordamerika har fantastiska blad. Dom är stora, runt hjärtformiga och sitter tätt utmed skotten som snabbt ringlar upp längs vajrar och klätterställningar. Bladen är ljust klargröna och fina som dom är men får en extra lyster när dom fångar ljuset och liksom tänds upp i motljus. Blomningen tänker man inte så mycket på eftersom den gömmer sig inne i bladverket men den består av lustigt pipformiga blommor som gett namnet pipranka. Tillhör familijen Aristolochiaceae vilket också Asarum och Saruma gör (bägge dom finns också till salu på Superlistan).
Hydrangea anomala ssp. petiolaris, klätterhortensia
Man kan inte gärna missa att nämna klätterhortensian när man talar om bra klätterväxter. Den är rikigt fin alla årstider. På vintern rostigt rödbrun med flagig bark och kvarsittande fröställningar. Och under växtsäsongen frodigt blankgrön och med sin säregna, breda, vita blomsamling. Dom egentliga blommorna sitter i mitten men är omgivna av stora, vita, fyrtaliga högblad vilket är det vi ser mest av.
Ampelopsis megalophylla, araliavin
Denna kinesiska klätterväxt rankar jag högt på min favoritlista. Härdigheten verkar bara duga i zon 1 men där levererar den bra tillväxt med tjocka, blanka skott och rätt stora sammansatta blad som får röd höstfärg och då bildar fin bakrund till dom färdigmogna mörkblå frukterna. Just innan dess har frukterna varit röda och även då avtecknat sig snygg mot dom då ännu gröna bladen. Lite av en Rolls Royse-klättrare.
Ampelopsis brevipedunculata, glaspärlevin
Glaspärlevinet är släkt med föregående men har hela blad mer lika vinblad. Fruktsättningen är det speciella med denna klättrare. Dom mognar fram under en lång period och dom får först en mörklila färg varefter dom växlar över till blått och sen bleknar till ljusblått. Blommar med gröngula små blommor under många veckor vilket ger den stora spridningen i olika färger på frukterna. Ej ätligt men inte giftig och sjukt snygg.
Jag älskar hösten! Som en stor utandning av naturen. Härligt med alla mustiga färger och jättebra planteringsväder.
Här lite bilder från plantskola och arboretum.
Anemone tomentosa ’Robustissima’
Gleditsia triacanthos ’Emerald Cascade’
En del blommar ännu, här rosa Verbena hastata, svartröda Sanguisorba officinalis och lila Linaria purpurea.
Viburnum plicatum ’Pink Beauty’
Nu finns mycket nytt och spännande i plantskolan.
Kom och botanisera bland:
Pyrus pyrifolia i sorter
Fatsia polycarpa ’Green Fingers’
Hedera hibernica ’Arbori Compact’
Mahonia x media ’Winter Sun’
Lilium ’Casa Rosa’
Cercis canadensis ’Lavender Twist’
Cercis canadensis ’Pink Pom Poms’
Amelanchier alnifolia i sorter
Pinus nigra ’Oregon Green’
Pinus cembra ’Compacta Glauca’
Larix decidua ’Krejci’
Buddleja ’Wisteria Lane’
Viburnum plicatum ’Pink Beauty’
Rhamnus imeretina
Rhododendron albrechtii (azalea)
Rhododendron ’Homebush’ (azalea)
Rhododendron ’Rosy Lights’ (azalea)
Wisteria brachybotrys ’Shiro-kapitan’
Hedera colchica
Acer palmatum ’Osakazuki’
Heptacodium miconioides
Hydrangea ’Magical Moonlight’
Eller bara sitt ned lite på blå bänken under de sibiriska korkträden.
Och välkommen att gå runt på stigarna i Linderslunds Arboretum!
I detta nyhetsbrev tipsar jag om magnolior som finns att beställa från Linders Superlista 2022.
Gör detta senast 20 feb !
Om du vill ha nyhetsbreven till din mail går det bra att anmäla sig här.
Läs nyhetsbrevet om magnolior på denna länk!
Här tipsar jag om olika tidigblommande lignoser från Linders Superlista 2022.
Om du vill ha nyhetsbreven till din mail går det bra att anmäla sig här.
Läs nyhetsbrevet på denna länk!
Lördag 23 oktober har vi höstens sista öppetdag.
Välkomna kl. 11-15. Nu är det mycket fina höstfärger i både plantskolan och Linderslunds Arboretum.
Cornus kousa var. chinensis, kinesisk blomsterkornell
Senaste kommentarer