Vitblommigt

Här vill jag tipsa om några fina vitblommiga växter som finns att köpa på Linders Superlista 2024. 
Linders Superlista hittar du här.
Och om du vill läsa tidigare nyhetsbrev kan du göra det här!

Växter som blommar i vitt ger en friskhet och en sval känsla till en trädgård. Lite av renhet och ordning också. Och konstigt nog tycker jag också vitt ger både pigghet och lugn. Men kanske allra mest effektfullt är vitt i skymningsljus. Gärna en fullmånekväll. 


Galanthus nivalis, snödroppe
När snön smälter på vårvintern förvandlas den till avlånga droppar. Det är snödropparna.


Leucojum aestivum ’Gravety Giant’, sommarsnöklocka
Senare på våren blommar denna fina lökväxt. Den är högre än snödroppen och har mer av breda klockor till blommor. ’Gravety Giant’ är en robust och lite mer storblommig snöklocka. Namnet efter det engelska godset Gravety Manor där den kände trädgårdsmannen och författaren William Robinson bodde. Som ni ser har denna sort tydliga gröngula fläckar på kronbladens spetsar. Trots det svenska namnet blommar den på våren om än sent på våren. Fotot nedan taget på Alnarp 20 april 2017.


Hosta plantaginea ’Grandiflora’, doftfunkia
En klart annorlunda funkia. Blommar vitt, doftar gott och har ett ljusgrönt blad. Kanonväxt!


Hosta sieboldiana ’Elegans’, daggfunkia
Också verkligen en favoritfunkia. Riktigt stora blad med mycket textur och en närmast magisk daggig färg.


Philadelphus delavayi ’Harry Smith’
Harry var en Uppsala-professor som resta några gånger till Kina runt 1930-talet. Han samlade mycket växter och en del av dom har tack vare hans försorg nått ut till våra trädgårdar. Några vitfruktiga rönnar t.ex. Här är en snygg doftschersmin där de chokladfärgade foderbladen avtecknar sig fint mot det vita. Räddade den vidare från Rune Bengtsson gamla trädgård.


Clematis ’Mevrouw Le Coultre’
Tänk er denna en fullmånekväll!


Clematis montana ’Alba’, bergsklematis
Det är vanligare att hitta många sorter av lilafärgade bergsklematis men jag tycker den vita är väldigt charmig.


Magnolia x soulangeana ’Lennei Alba’, praktmagnolia
Mycket elegant blomform har denna sort av praktmagnolian. Därför har den ofta använts som förälder vid hybridisering. Men jättefin som den är. Fyller detta stora buskträd i maj.


Paeonia lactiflora ’Festiva Maxima’
Denna storblommiga doftpion har verkligen innehållsrika blomknoppar. Nästan helt vit men med en viss polka-gris-touche när den öppnat sig. Stark doft och en bra snittblomma.


Paeonia lactiflora ’White Wings’
Elegant och öppet anemonliknande blommor. Röda pistillmärken en extra finess liksom de mörkröda bladstjälkarna. Från Hoogendoorn 1949.


Cornus kousa, koreansk blomsterkornell
Ett buskträd som har det mesta man kan kräva av en prydnadsväxt. Fina blad, fina blommor som påminnner om bladen, fin höstfärg och en fin flagig stambark. De fyra vita högbladen omger den egentliga blomman som är en grönaktig boll i centrum som sedan utvecklas till en ätlig rund frukt på långt skaft.


Cornus kousa var. chinensis, kinesisk blomsterkornell
Denna underart är mycket lik föregående men de fyra foderbladen är här bredare och rundare.


Luzula nivea, silverfryle
Ett unikt gräs där blomningen är tydligt vit och särskilt effektfullt i skuggiga lägen där detta gräs också trivs bra.


Thalictrum delavayi ’Splendide White’
Söt perenn med eleganta och kritvita, lite svävande moln av fyrtaliga klockor. Även bladverket är elegant i både färg och form.


Verbascum chaixii ‘Album’, vit franskt kungsljus
Tvåårig ört som passar in fint i många sammanhang. De spirformade blomställningarna blommar länge och kontrasterar i sin form till mycket annat.


Anemone x hybrida ’Andrea Atkinson’,
vit höstanemon
Avslutningsvis en höstanemon. Perfekt att plantera på våren så de hinner rota sig innan första vintern. ’Andrea Atkinson’ är en pålitligare sort än den kanske mer kända ’Honorine Jobert’.


Alla dessa och många andra intressanta växter hittar ni på Linders Superlista 2024. Det går bra att beställa fram till och med söndagen 25 feb. 2024.
Linders Superlista hittar du här.

Lämna en kommentar

  • (kommer inte visas)