Träd med vacker bark – del 1 av 2

I detta inlägg/nyhetsbrev vill jag tipsa om några träd med vacker bark som finns att beställa från Linders Superlista 2024.
Linders Superlista hittar du här.

Och om du vill läsa tidigare nyhetsbrev kan du göra det här! Där går det också att anmäla sig till nyhetsbrevet om du inte redan har det.

Träd med vacker bark
Att plantera stamgallerier med många träd tätt tillsammans är ett effektfullt designgrepp. Alla träd blir egentligen bra men vissa sticker ut med en särskilt fascinerande bark. Kul är också att blanda olika stamkaraktärer i samma trädgrupp för särskilt innehållsrika pelarsalar. Och naturligtvis kan ett ensamt träd med häftig bark vara mycket vackert också. En god idé kan vara att beskära det till flerstammighet samt att ha en vintergrön bakgrund för extra dispay-effekt året runt.

I Alnarpsparken finns denna fina kombination ritad av Per Friberg. Det är kopparbjörkar ihop med några olika vitstammiga björkar framför ett kraftigt buxbomsbestånd nära Lantbruksmuseet. Den vinterbruna, marktäckande busken är hybridsnöbäret, Symphoricarpos x chenaultii ’Hancock’.
Denna lilla pelarsal av främst tulpanträd bildar ett mysigt och woodlandigt rum i Turboträdgården i Slottsträdgården i Malmö.
I Tor Nitzelius park, nära järnvägen i Alnarp, finner man denna fina kombination av kinensisk sekvoja, Metasequoia glyptostroboides ihop med björkar, valnötsträd, lärkar och ädelgranar.


Acer griseum, kopparlönn
Det här får väl sägas vara en barkvärldens Rolls-Royce. Tunna, krispiga flagor spricker upp längs alla stamdelar och grövre grenverk. Dom sitter kvar och är bra på att fånga ljuset och lysa i kanelbrunorangea koppartoner. Särskilt vackert då solljuset kan träffa direkt och gärna då betraktat i motljus. Kopparlönnen tål mer torka än vad de flesta tror och klarar också fint en exponerad och solig plats då även höstfärgerna utvecklas bättre.


Prunus serrula, glanskörsbär
Glanskörsbäret har en mycket glansig, chokladfärgad bark var yttersta lager lossnar i näverlika, tunna och smala flagor som ofta krullar sig till rullar och även här är det särskilt vackert om solstrålarna kan nå in. Stammarna är också fulla av dekorativa horisontella lenticeller vars ljusa färg kontrasterar tydligt mot den mörkare barken. Blomning är vit men inte alltför bedårande så en smart placering är där just stammen får uppmärksamheten. Kan planteras i ljus woodlandmiljö och ogillar kompakterad och vattensjuk jord.


Heptacodium miconioides, jasmintry
Detta är en rätt ovanlig buske eller buskträd som de senaste tio åren blivit lite ”hypat”, omtalat och mer planterat. Anledningarna är flera. Stambarken är i mina ögon superb med en unik ljusbeige färg och långa stimmor som gör stammarna randiga. Och sent på säsongen, typ september, slår det kritvita blomsamlingarna ut från ett friskgrönt bladverk. Som ungt växer det buskigt och lite oförutsägbart med bågböjda grenar långt ut i sidled. Men om man är med och beskär kan man till slut få lite trädkänsla och skapa vackra stammar att gå in bland.


Juglans regia, äkta valnöt
Förutom de goda nötterna har denna valnötsart en intressant stam med först ljust grå, ibland nästan vit, slät bark. När träden till slut blir grova spricker dom upp i långa, mörkare sprickor mellan de fortfarande släta ljusgrå partierna. Juglans regia kan vara lite kännslig som liten planta men tillväxten är god och som etablerad är den mycket torktålig. Välj gärna ympade sorter för att få bra nötter. Och plantera gärna några olika sorter tillsammans för att gynna fruktsättningen.


Magnolia obovata, junimagnolia
Stora doftande blommor i juni, stora blad med gyllenbrun höstfärg men också en fin och lite annorlunda stam har junimagnolian. I ungdomsfasen kan stammen bli full av dekorativa ljusa prickar av lenticeller. Barken förblir slät och äldre träd påminner på nått sätt om elefanter med de grova, runda och ljusgrå stammarna.


Magnolia acuminata, poppelmagnolia
Denna magnolia skulle säkert vara mer planterad om det inte var en magnolia. Med det menar jag att själva blomningen inte är vad man förväntar sig när man hör magnolia. Blomningen göms rätt mycket av det ymniga bladverket och blommorna är blågröna med inslag av gult. Men om man tänker bort blomningen är det ett riktigt fint, frodigt träd med sina stora, fräscht gröna blad och kraftiga tillväxt. Barken är ljusbeiget grå och tydligt längssprickig, nästan lite korkig. Ett stort träd, perfekt för att skapa en frodig grönvolym på kort tid.


Betula pendula, vårtbjörk
Detta är helt vanlig björk, men ack så vacker med sina vita stammar. Och svarta, för vårtbjörken spricker upp med svart skorpbark, särskilt vid stambasen. Pionjärt, tåligt och billigt träd för snabb effekt och kan snart gallras till ved om man vill. Många storlekar att välja på i listan. Vill du plantera ett stamgalleri med intressanta stamfärger kan detta vara ett bra basträd som man sen kryddar upp med exklusivare och kanske ympade och därmed lite dyrare björkar och annat.


Betula utilis ssp. jacquemontii ’Doorenbos’, himalajabjörk
Vill man ha helt vita stammar är detta vad man skall välja. Även sorten ’Silver Shadow’ finns på listan och är om möjligt ännu jämnvitare. ’Long Trunk’ heter en skulpturalt hängande sort av himalajabjörk.


Betula utilis ssp. albosinensis, kopparbjörk
Kopparbjörkarna är nära släkt med himalajabjörkarna ovan men har fina kopparröda färgskiftningar i nävern vilket gör att de ljusa lenticell-linjerna syns tydligt och adderar till prydnadsvärdet.


Betula ermanii ’Blush’, kamtjatkabjörk
Här har vi en björk som är ganska vit men har en intressant ton av aprikos i barken. Kanske svårt att se på bilderna här men den är verkligen charmig med denna lite unika färgton.


Betula maximowicziana, jättebjörk
Denna björk har släktets största blad. Blad som slår ut med en snygg rosaröd anstrykning och sen på hösten får en riktigt fyllig gul färg. Träden blir också stora och stammen är riktigt dekorativ. Färgen är inte tydligt vit utan aningen smutsgrå men det kompenseras av de tydligt långa och sammanhållna lenticell-linjer som löper som ringar runt stammen.


Betula nigra, flodbjörk
Denna björkart från östran Nordamerika är annorlunda på flera sätt. Stammen går igenom många stadier med olika färgskiftningar. Man hittar både vitt, rosa, koppar och svartgrå i de många näverflagor som spricker upp och sitter kvar och efterhand fyller hela stammen. Det slutar med att huvudstammen blir helt lurvig och nästan svart varför denna art ibland kallas svartbjörk. Bladen är också säregna genom att vara utdraget rombiska och ha en grov sågtandning. Kronorna blir överhängande men en löst svepande stil som jag tycker är rätt coolt. I sitt hemland växter flodbjörken ofta på fuktiga ståndorter men det är inte nödvändigt när vi odlar den i Sverige.


Cercidiphyllum japonicum, katsura
Detta på många sätt charmiga träd från Nordostasien har en intressant bark. Först slät med tydliga lenticeller och senare uppsprucken i långa, smala barkflagor som ger stammarna en särskild stil. Bland de många andra prydnadsvärdena kan nämnas de fina, runda, hjärtformiga blad som slår ut vackert kopparröda och på hösten brinner till i gult till cericerött.


Nothofagus antartica, sydbok
Sydboken är ett buskträd med höga prydnadsvärden. Bladen som är riktigt små, doftar starkt av nybakat bröd när de slår ut och stammarna som är mörkt chokladfärgade har kontrasterande vita lenticell-streck. Växtsättet som påminner lite om en tv-antenn är också rätt unikt.


Lonicera maackii, koreatry
Detta är en stor buske men kan med tiden stammas upp så man kan gå in under den vida kronan och komma nära den vackra barken. Blomningen är riklig med vita och aning ljusgula blommor. Härdig och pålitlig och klart underanvänd.

Detta och mycket annat hittar du på Linders Superlista 2024.
Linders Superlista hittar du här.

Lämna en kommentar

  • (kommer inte visas)