Trädadventskalendern 21 dec – Cornus mas, körsbärskornell

Växter: Cornus, Cornus mas

Här har vi en lite annorlunda kornell. Den blommar på bar kvist och ger gott om ätliga bär om man planterar grupper av dom. Zon I-IV.
1-Cornus-mas-Linders-Plantskola-Li_69621_resize
Här en sen skörd ihop med de sista hösthallonen. Körsbärskornellerna har innan mognad en riktigt sträv smak men när de väl nått full mognad är de riktigt goda och smakrika. Mina barn älskar dom och jag med.

Cornus mas
Cornus mas blommar tidigt på bar kvist med gula stjärnlika blommor i stor mängd. Sen gör busken en paus varefter bladen kommer lite senare.

Cornus mas
Närbild på blommningen.

Cornus mas
Vid fri utveckling blir körsbärskornellen en flerstammig jättebuske. Men man kan lätt stamma upp den till ett mindre träd. Flerstammig eller tränad mot en käpp som ett enstammigt träd med tydlig rak stam. Lämplig till torra stadsmiljöer där den gynnas av värmen. Dock bör man tänka på den stora bärsättning som kan bli och skapa en smet om det är gångtrafik under. En perennplantering under blir dock perfekt.

5-Cornus-mas-Linders-Plantskola-Li_51306_resize 6-Cornus-mas-Linders-Plantskola-Li_68318_resize
Här en rad i min plantskola där jag stammar upp dem efterhand till flerstammiga klätterträd.

Cornus mas
Särskilt rik verkar bärsättningen bli om man planterar flera tillsammans.

8-Cornus-mas-Linders-Plantskola-Li_68319_resize
Bären liknar avlånga körsbär och kan ätas som dom är när de är helt mogna. Jag brukar äta några stycken var gång jag går förbi. Man kan också förädla dem på olika sätt. Bl.a. gör man en likör, Dirndl nedåt Europa.

Kommentarer

Det finns 3 kommentarer till “Trädadventskalendern 21 dec – Cornus mas, körsbärskornell”

 1. Turana

  Hej. Jag vill gärna plocka körsbärscornell men vet inte var jag kan hitta. Vet du om det finns i Stockholm? Mvh Turana

  Svara på kommentaren
  • Peter

   Hej Turana! Det finns det säkert men jag vet ej var. När de blommar tidigt på våren i gult är de lätta att upptäcka iallafall. Lycka till!

   Svara på kommentaren
 2. Bertil Larsson

  Nu börjar min Cornus mas bli ganska stor och har massor med knopp redan. Har skördat några bär men inte smakat på dem bara rensat och skickat till STA.s frölista. Har en stickling i närheten, Kanske blir det mer bär när den växt till sig

  Svara på kommentaren

Lämna en kommentar

 • (kommer inte visas)