Här har vi en lite annorlunda kornell. Den blommar på bar kvist och ger gott om ätliga bär om man planterar grupper av dom. Zon I-IV.
Här en sen skörd ihop med de sista hösthallonen. Körsbärskornellerna har innan mognad en riktigt sträv smak men när de väl nått full mognad är de riktigt goda och smakrika. Mina barn älskar dom och jag med.
Cornus mas blommar tidigt på bar kvist med gula stjärnlika blommor i stor mängd. Sen gör busken en paus varefter bladen kommer lite senare.
Vid fri utveckling blir körsbärskornellen en flerstammig jättebuske. Men man kan lätt stamma upp den till ett mindre träd. Flerstammig eller tränad mot en käpp som ett enstammigt träd med tydlig rak stam. Lämplig till torra stadsmiljöer där den gynnas av värmen. Dock bör man tänka på den stora bärsättning som kan bli och skapa en smet om det är gångtrafik under. En perennplantering under blir dock perfekt.
Här en rad i min plantskola där jag stammar upp dem efterhand till flerstammiga klätterträd.
Särskilt rik verkar bärsättningen bli om man planterar flera tillsammans.
Bären liknar avlånga körsbär och kan ätas som dom är när de är helt mogna. Jag brukar äta några stycken var gång jag går förbi. Man kan också förädla dem på olika sätt. Bl.a. gör man en likör, Dirndl nedåt Europa.
Hej. Jag vill gärna plocka körsbärscornell men vet inte var jag kan hitta. Vet du om det finns i Stockholm? Mvh Turana
Hej Turana! Det finns det säkert men jag vet ej var. När de blommar tidigt på våren i gult är de lätta att upptäcka iallafall. Lycka till!
Nu börjar min Cornus mas bli ganska stor och har massor med knopp redan. Har skördat några bär men inte smakat på dem bara rensat och skickat till STA.s frölista. Har en stickling i närheten, Kanske blir det mer bär när den växt till sig