Tips på klätterväxter del 2 av 2

Nu vill jag tipsa om ytterligare några trevliga klätterväxter som finns på årets superlista.
OBS! Beställ senast söndag 26 feb. 2023!
Linders Superlista hittar du här.

Lonicera periclymenum ’Serotina’, vildkaprifol
Varje trädgård är inkomplett om den saknar en kaprifol. Stilla ljumma sommarkvällar med kaprifoliedoft är en mänsklig rättighet. Sorten ’Serotina’ är en gammal klassisk sort som står sig väl och är mycket odlingsvärd. Har själv en klättrandes längs en vajer inne i mitt växthus. Ger härlig doft där men behöver absolut inte skyddet ur härdighetshänseende. Vildkaprifol är mycket lättodlad och man får till och med höja ett litet varningens finger och informera om att den kan ringla upp i närmsta träd och småstrypa det. Så bäst är att hålla den inom lite ramar och klippa in lite kvistar då och då. Trevligt att ta in några kvistar i en vas vid handfatet eller på nattduksbordet.

Jasminum nudiflorum, vinterjasmin
När det blir lite milt nån gång under vårvintern vaknar plöstligt vinterjasminen och en svärm av kanariefågelgula blommor överraskar en. Det är ett välkommet vårtecken och en lisa för en sliten februarisjäl. Skotten är gröna och fina i kombo med blommorna. Vinterjasminen är ett mellanting av klättrare och spretbuske. Mer det senare faktiskt. Man kan binda upp den mot en vägg eller låta den gå igenom nån annan buske och ta stöd. Men annars är det en bra idé att hitta ett ställe där den istället kaskadlikt kan kasta sig nedåt från ett murkrön eller liknande. Det finns också rätt coola bilder på bonsai gjorda av denna annorlunda växt. Spana in det. Lycka till!

Actinidia, olika slags kiwi
Actinidia är ett släkte med snabba och skickliga klättrare. Dom slingrar sig upp, sätter fina vita blommor och ätlig frukt.

Actinidia deliciosa ovan är den klassiska vanliga kiwin med stora frukter. Dom mognar sent men kan tas in för eftermognad. På Superlistan finns sorterna ’Boskoop’, ’Jenny’ och ’Solissimo’ som alla är självfertila honplantor. Men det blir en säkrare fruktsättning om man också planterar en ’Atlas’ som är en hanplanta. Bladen och de nya skotten på A. deliciosa är väldigt vackra med sin kopparfärg. Härdigheten är dock begränsad och trygg är man bara i zon 1 eller i växthus. Däröver är det bäst att sikta in sig på minikiwi såsom A. arguta och A. kolomikta. Se nedan.

Ovan bladet till en Actinidia arguta, krusbärsaktinidia eller minikiwi. Här har vi bra härdighet och kiwis som är små men med den stora fördelen att dom är kala i skalet och saknar den ”päls” som vanlig kiwi har. När dom till slut har mognat sent om hösten är det bara till att kasta i sig dom utan att klyva och gröpa med sked. Fruktsättningen kan dröja några år men kommer sen i stor mängd. Mycket goda frukter. En del rödfruktiga. Spana in listan, det finns ett gäng namnsorter att välja på. Men glöm inte att också plantera en hanplanta vilket är en förutsättning för fruktsättning.

Parthenocissus tricuspidata, rådhusvin
Detta är en personlig favorit. De glansiga treflikade bladen är vackra både i sin gröna sommarform och sin starka, brinnande höstfärg. Den är självklättrande med häftskivor och man kan också ha den till att hänga ned som en gardin i luften likt bilden nedan till höger. Sorten ’Veitchii’ är den pålitliga klassikern och på listan finns dessutom den limefärgade sorten ’Fenway Park’ !

Wisteria, blåregn
En av de mest snabbväxande klätterväxterna är blåregn. 
På Linders Superlista 2023 finns följande:
Wisteria ’Blue Dream’
Wisteria ’Blue Moon’
Wisteria ’Caroline’
Wisteria brachybotrys ’Shiro Kapitan Fuji’
Wisteria brachybotrys ’Shiro Kapitan Fuji’
Wisteria brachybotrys ’Showa-beni’
Wisteria floribunda ’Alba’
Wisteria floribunda ’Black Dragon’Violacea Plena
Wisteria floribunda ’Black Dragon’Violacea Plena
Wisteria floribunda ’GRANDE DIVA CECILIA’
Wisteria floribunda ’Honbeni’ (syn. ’Rosea’)
Wisteria floribunda ’Issai’
Wisteria floribunda ’Issai’
Wisteria floribunda ’Macrobotrys’
Wisteria floribunda ’Macrobotrys’
Wisteria floribunda ’Naga Noda’
Wisteria floribunda ’Prematura’
Wisteria floribunda ’Rosea’
Wisteria floribunda ’Shiro Noda’
Wisteria floribunda ’Shiro Noda’
Wisteria floribunda ’Violacea Plena’
Wisteria formosa ’Issai’
Wisteria formosa ’Issai’
Wisteria sinensis
Wisteria sinensis
Wisteria sinensis ’Alba’
Wisteria sinensis ’Amethyst’
Wisteria sinensis ’Caroline’
Wisteria sinensis ’Prolific’
Wisteria sinensis ’Prolific’

På Alnarpsslott klättrar sedan mycket länge Wisteria sinensis. När jag gick på Alnarp hade vi hemklassrum på bottenvåningen med fönster ut genom blåregnet. En härlig doft vid huvudblomningen i maj och sen på sensommaren ofta några extra blommor.

Ovan vitblommigt blåregn av okänd sort i Malmös slottsträdgård.

Ovan har jag satt en ’Shiro Noda’ i mitt växthus som blommar med långa, väldoftande, vita klasar varje vår.

Vitis coignetiae, rostvin
I Nordostasiens skogar kan man finna detta vackra vin. Utmärkande är det riktigt stora bladen. På sommaren fångar de ljusstrålarna fint och på hösten faller de som stora röda tallrikar till marken.

OBS! Beställ senast söndag 26 feb. 2023!
Linders Superlista hittar du här.

Lämna en kommentar

  • (kommer inte visas)