Trädadventskalendern 19 dec – Cercidiphyllum japonicum f. pendulum, hängkatsura

Växter: Cercidiphyllum, Cercidiphyllum japonicum f. pendulum

Det finns några sorter av hängande katsura. Ofta har man bara kallat dom ’Pendula’, f. pendula, f.pendulum o.s.v. men förmodligen finns det några olika kloner som gömmer sig under dessa pendula-namn. En del kan växa lite brett medans andra är bättre på att själva växa sig höga. En sådan högväxande sort är en hanklon från Japan som sedan ca är 2000 bär namnet ’Morioka Weeping’. Moderträdet till den sorten har jag varit och besökt där det växer vid ett tempel i norra Japan.

Cercidiphyllum japonicum 'Morioka Weeping'
Här är det mäktiga hängkatsura-trädet utanför staden Morioka i norra Japan. Ni ser mig stå nere till höger på min resa 1999. Det fanns gott om gravstenar som kunde användas som kamerastativ.

Cercidiphyllum japonicum 'Morioka Weeping'
Det står bakom ett buddhistiskt tempel som heter Ryugenji. Jag har tänkt lite att sorten borde heta ’Ryugenji’ efter templet men ca år 2000 beskrevs sorten av Peter del Tredici vid Arnold Arboretum till ’Moriooka Weeping’ och det är väl ett bra namn som både beskriver växtsättet och ursprunget. Denna hängkatsura hittades redan på 1600-talet i naturen och orginalplantan flyttades hit till templet. Japanerna kallar den ”shidare-katsura” som betyder just hängkatsura. Trädet växte sig stort men sen i början av 1800-talet sågas trädet ned och virket användes bl.a till saker i templet. Men ett nytt träd växte upp från stubben och idag står åter ett ståtligt träd på platsen. Idag är det skyddat som riksintresse i Japan.

Cercidiphyllum japonicum 'Morioka Weeping'
De tunnaste grenarna hänger lodrätt från vackert bågböjda huvudgrenar. Liknande en Afganhund.

Cercidiphyllum japonicum 'Morioka Weeping'
Prästen jag mötte kunde peka ut den röda trädörren till höger och ett bord som blev tillverkade av det första trädets virke.

Cercidiphyllum japonicum 'Morioka Weeping'
Här ett träd av klonen i den närliggande staden Morioka. Jag fick en lista från kommunkontoret på alla hängkatsura-träd i staden. Det fanns många och jag hann besöka några. Annars är hängkatsura ovanligt i japanska trädgårdar och parker. Men en lokal stolthet.

Cercidiphyllum japonicum 'Morioka Weeping'
Tor Nitzelius fick tidigt höra talas om trädet vid Ryugenji och fick ympris skickat till sig. Ett träd han ympat upp växte länge i hans försöksträdgård på Hallandsåsen men fick nån ädelgran över sig i en storm. Men nu finns ett nytt träd på plats där. Och det gör det i Alnarpsparken också. Erland Ejder har okulerat fram ett träd (från Tors träd innan det mosades) som nu står vid katsuragruppen just sydväst Alnarpsslottet. Det är på det trädet jag iakttagit hanblommor.

Cercidiphyllum japonicum 'Morioka Weeping'
Här är detta trädet i Alnarp. planterat år 2000.

8-Linders-Plantskola-7002_resize
Och här ser det ut som det står och skäms invid de större och vanliga katuraträden. Men en dag skall det brilljera…

9-Linders-Plantskola-5623_resize
Fortfarande samma individ och vegetativt ”barnbarn” till moderträdet vid Ryugenju-templet.

10-Linders-Plantskola-Li_54491_resize
Precis väster om Alnarpslottet står ett annat träd som skulle kunna vara av samma klon men kan också vara en annan hängform. Men fint är det!

11-Linders-Plantskola-Li_63435_resize
Samma träd i höstfärg. Till väster hängande mullbär.

12-Linders-Plantskola-Li_55230_resize
Och här ett träd vid restaurangen i Göteborgs botan. Men här känns det på den släta barken som om det är en dos av C. magnificum i den.

Kommentarer

Det finns 2 kommentarer till “Trädadventskalendern 19 dec – Cercidiphyllum japonicum f. pendulum, hängkatsura”

  1. Catharina Persson

    Köpte i våras detta bedårande lilla träd. Det växte ut små vinröda tofsar i varje bladveck. Till min stora besvikelse började trädets löv att vissna och tappa löven redan nu under juli månad. Jag har ihärdigt vattnat varje kväll och nu kan jag se små små ljusgröna bladknoppar. Finns det någon möjlighet att det överlever. Förutsättningar med bra jord, läge o.s.v. är bra så jag hoppas att det ska klara denna extremt varma och torra sommar. Tacksam för svar.

    Svara på kommentaren

Lämna en kommentar

  • (kommer inte visas)